1515

Stockholmsbörsen: En av årets bästa dagar

Hopp om nya stimulanser i Kina och att tillväxten ska kunna ta fart i Europa igen bidrog till en positiv utveckling på Stockholmsbörsen. Verkstad toppade tillsammans med banker storbolagens vinnarlista och ett par eftersläntrare i flödet av kvartalsrapporter gladde.

Stockholmsbörsens OMXS30 stängde 2,5 procent högre på 1.000,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 12,4 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick omsättningen till 15,7 miljarder kronor.

Uppgången grundlades bland annat av besked om att Kina planerar att snabba upp godkännandet av infrastrukturprojekt, liksom att fördela medel till byggprojekt tidigare än väntat.

"Uttalandena från Kina bidrar till lite lättnad. Det är en global fråga, varifrån tillväxten ska komma i världen. Det man hoppas på är att det ska komma lite incitament från politikerna. Nu när diskussionen tas upp, skapar det förhoppningar och då finns det något att handla på", sade Martin Guri, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

I vårprognosen från OECD framgick att utsikterna för den globala ekonomin är något ljusare än för sex månader sedan, även om tydliga bräckligheter sades kvarstå inom euroområdet.

Euroområdets ledare bör enligt OECD överväga att ge ut nya gemensamt garanterade obligationer för att hjälpa till att rekapitalisera banksektorn och uppmuntra till nedskrivning av problemkrediter, vilket skulle kunna öka kredittillgången.

Inför onsdagens EU-toppmöte har Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sagt att landet kommer att överväga alla idéer för att få fart på tillväxten i Europa. Mötet anges vara en viktig språngbräda, där den Europeiska investeringsbankens kapital föreslås utökas med 10 miljarder euro. Enligt källor väntas Tyskland dock upprepa motståndet mot euroobligationer.

Flera verkstadsbolag tog ett stadigt kliv uppåt på optimismen om tillväxtstimulanser. Atlas Copco A handlades upp 5,3 procent, SSAB A lyfte 4,1 procent, Sandvik stärktes 3,9 procent och SKF steg 3,6 procent. Lastvagnstillverkarna Volvo och Scania steg i sin tur 4,1 respektive 2,6 procent.

SEB låg i topp bland bankerna med en uppgång på 4,0 procent, tätt följt av Swedbank som avancerade 3,9 procent.

Klädjätten Hennes & Mauritz steg 2,1 procent. HSBC har uppgraderat H&M-aktien till övervikt, från tidigare neutral.

En annan vinnare hittades i Stora Enso, vars R-aktie steg 5,1 procent. Handelsbanken Capital Markets har höjt rekommendationen för aktien till köp från tidigare öka.

Alliance Oils rapport visade på högre intäkter än väntat och ett ebitda-resultat som överträffade analytikernas snittprognos med 18 procent. Aktien handlades upp 7,0 procent.

Sectra steg 14,5 procent efter att ha visat upp stigande omsättningssiffror och ett högre resultat än under motsvarande period i fjol. Vidare kommer bolaget att bjuda på en utdelning via inlösen om 5 kronor per aktie, en direktavkastning på 13 procent baserat på måndagens stängningskurs, vilket kan ställas mot att Sectra har kommit fram till att det blir tufft att nå bolagets tillväxtmål i det korta perspektivet.

Störst förlorare bland storbolagen var Nokia som backade 1,6 procent. Ericsson gick också sämre än marknaden, med en uppgång på 1,0 procent. Vodafones svagare utsikter för intäkterna under räkenskapsåret 2013 bidrog till viss oro.

"Om Vodafone guidar ned på topline, skickar det signaler. För Ericsson är det viktigt att Europamarknaden återhämtar sig och det här tyder på att den inte gör det", sade Pareto Öhmans analytiker Helena Nordman-Knutsson till Nyhetsbyrån Direkt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?