Råvaror: Oljan på fall

Oljepriset fortsatte ned i den sena tisdagshandeln, inför kvällens API-veckosiffror över de amerikanska oljelagren, efter att oron för minskande utbud till följd av Iransanktioner minskade. Detta efter att IAEA och Iran kom överens om framtida inspektioner. Guldet tappade på stigande dollar och på sjunkande indisk efterfrågan.

WTI-oljans junitermin sjönk 1,13 dollar till 91.44 dollar per fat vid klockan 20.35, medan Brent-oljan sjönk 0,31 dollar till 108,50. WTI-oljans junitermin löper ut på tisdagen, och den nu mer handlade juliterminen noterades ned 1,21 dollar till 91,65 efter att tidigare under dagen ha handlats på plus.

Iran medgav på tisdagen västerländska kärnkraftsinspektörer inträde i landet, vilket minskade oron för att konflikten om Irans kärnprogram skulle kunna leda till en minskad oljetillgång från Mellanöstern. Israels försvarsminister Ehud Barak gav visserligen inte mycket för överenskommelsen, men oljepriset sjönk. Avtalet ska skrivas under i Wien under de närmaste dagarna.

Förutom Iranutvecklingen tyngde OECD:s nya tillväxtprognos för eurozonen. Från organet hette det att euroskuldkrisen riskerar att allvarligt skada världsekonomin., även om prognoserna för BNP-tillväxten i OECD-länderna var i stort sett oförändrade jämfört med i höstas.

"Makroomgivningen har helt klart försämrats och vi väntar oss att energipriserna kommer att minska brett under nästkommande månad. Europa är den huvudsakliga drivkraften bakom oljepriset, och en uppdelning av eurozonen skulle innebära en kraftig kortsiktig nedgång i den ekonomiska aktiviteten", sade den Londonbaserade makrostrategen Guy Wolf, verksam vid Marex Spectron Group, till Bloomberg News.

Amerikansk positiv statistik om befintliga bostäder fick kopparpriset att lyfta från tidigare nedgångar, men efter ett tag var det tillbaka kring nollan. Tenn rörde sig mest, upp 2,4 procent, på London Metal Exchange under tisdagen.

Guldpriset föll för andra dagen i rad och handlas nu på 1.589:68 dollar per uns, 1,4 procent lägre än på måndagen. Efterfrågan på fysiskt guld i världens största guldkonsument Indien föll till den lägsta nivån sedan slutet av mars, enligt en rapport som publicerades på måndagen.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?