1515

Råvaror: Guldet ned för andra dagen i rad

Både olje- och guldpriset sjönk på tisdagen. För oljans del var det en överenskommelse mellan Iran och IAEA som gjorde råvaran billigare eftersom större utbud kan väntas när Mellanöstern-oron avtar, och för guldet var det en starkare dollar jämfört med andra valutor, vilket i sin tur följde på bland annat en nedgradering från Fitch av Japans kreditbetyg.

WTI-oljans junitermin sjönk 1,09 dollar till 91,48 dollar per fat vid klockan 18.35, medan Brent-oljan sjönk 0,24 dollar till 108,57. WTI-oljans junitermin löper ut på tisdagen, och den nu mer handlade juliterminen noterades ned en knapp dollar till 91:86 efter att tidigare under dagen ha handlats på plus.

Iran medgav på tisdagen västerländska kärnkraftsinspektörer inträde i landet, vilket minskade oron för att konflikten om Irans kärnprogram skulle kunna leda till en minskad oljetillgång från Mellanöstern. Israels försvarsminister Ehud Barak gav visserligen inte mycket för överenskommelsen, men oljepriset sjönk. Avtalet ska skrivas under i Wien under de närmaste dagarna.

Förutom Iranutvecklingen tyngde OECD:s nya tillväxtprognos för euroarean. Från organet hette det att euroskuldkrisen riskerar att allvarligt skada världsekonomin., även om prognoserna för BNP-tillväxten i OECD - industriländerna - var i stort sett oförändrade jämfört med i höstas.

"Makroomgivningen har helt klart försämrats och vi väntar oss att energipriserna kommer att minska brett under nästkommande månad. Europa är den huvudsakliga fkaotrn som kan driva oljepriset, och ett uppbrott av eurozonen skulle innebära ett kraftigt tapp på kort sikt av den ekonomiska aktiviteten, sade den Londonbaserade makrostrategen Guy Wolf, verksam vid Marex Spectron Group, till Bloomberg News.

Amerikansk positiv statistik om befintliga bostäder fick kopparpriset att lyfta från tidigare nedgångar, men efter ett tag var det tillbaka kring nollan.

Guldpriset föll för andra dagten i rad och handlas nu på 1.582 dollar per uns. Efterfrågan på fysiskt guld i världens främsta guldkonsumerande land, Indien, föll till den lägsta nivån sedan slutet av mars, enligt en rapport som publicerades på måndagen.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?