Räntor och valutor: Mer positiv stämning

Det mer positiva risksentimentet håller i sig under tisdagsförmiddagen, men naggades i kanten efter en spansk emission och japansk nedgradering.

Tyska räntor handlas 1-2 punkter upp, medan italienska och spanska räntor handlas upp till 15 punkter lägre. Euron har tappat till 1:276 mot dollarn under förmiddagen, från 1:282 som högst på morgonen, men är ändå starkare jämfört med svensk stäning på måndagen.

Spanien sålde tre- och sexmånadersväxlar för 2,53 miljarder euro, i linje med avsedd volym men till högre räntenivåer än vid motsvarande emission i april.

Tidigare har det mer positiva sentimentet fått stöd av vissa förhoppningar inför det informella EU-toppmötet på onsdagen, samtidigt som avsäljningen av risktillgångar på senare tid av en del setts som överdriven.

Efter det första mötet med den nya franske finansministern Pierre Moscovici sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på måndagskvällen att Tyskland kommer att överväga "alla idéer" för att få fart på tillväxten i Europa.

Pierre Moscovici sade att den nya franske presidenten Francois Hollande vill ha "allt på bordet" vid det kommande informella EU-toppmötet, inklusive den kontroversiella frågan om gemensamma euroobligationer, som Tyskland motsätter sig.

Detta är ett förslag som tidigare stötts av Italien, Spanien och EU-kommissionen.

"Jag tror inte att Tyskland kan göra en helomvändning. Men vi får se om de gör någon subtil förändring i deras hållning gentemot euroobligationer. Marknaden har på sätt och vis stött den tyska linjen med tuffa besparingar, men detta kanske håller på att förändras också. Investerare som sitter på risktillgångar vill se priserna stiga och det börjar bli uppenbart att bara besparingar inte kommer att leda till det", sade Teppei Ino på Bank of Tokyo-Mitsubishi till Reuters.

Financial Times skriver att EU-diplomater har godkänt ett pilotprogram för att ge ut gemensamma obligationer som ska finansiera gränsöverskridande europeiska infrastrukturprojekt. Detta beskrivs som det första elementet i en ny "tillväxtpakt" som EU-ledarna ska börja snickra ihop vid EU-toppmötet.

OECD skriver i sin vårprognos att utsikterna för den globala ekonomin är något ljusare än de var för sex månader sedan. De omedelbara riskerna i euroområdet har begränsats av policyåtgärder som har förbättrat förtroendet och de finansiella förhållandena, "men tydliga bräckligheter kvarstår".

"Det andrum som har skapats måste användas till att bygga upp förtroendet om att den ekonomiska anpassning som krävs för att lösa de underliggande solvensproblemen och obalanserna, som är roten till eurokrisen, ska komma", skriver OECD, som spår en BNP-ökning i OECD på 1,6 procent 2012 och 2,2 procent 2013.

OECD:s chefekonom Pier Carlo Padoan skriver i en kommentar att den globala ekonomin återigen försöker komma tillbaka mot tillväxt, med stöd av en blygsam ökning i handeln. Vägen mot tillväxt går dock i olika takt, USA och Japan växer i en starkare takt än euroområdet medan stora tillväxtekonomier upplever ett måttligt cykliskt uppsving.

Han konstaterar att krisen i euroområdet återigen har blivit allvarligare den senaste tiden, och detta är den viktigaste risken mot den globala ekonomin. Förtroendet är svagt eller till och med vikande, finansmarknaderna är volatila och skuldneddragningen har knappast ens påbörjats. De finanspolitiska besparingsåtgärderna kan innebära en signifikant hämsko för tillväxten, i synnerhet i "vissa länder".

"Denna ihållande svaghet speglar de underliggande ekonomiska finansiella och finanspolitiska obalanser inom euroområdet som har varit roten till krisen, och det har bara börjat rättas till. Återhämtningen i starkare ekonomier är välkommen men inte tillräcklig för att motverka svag eller negativ tillväxt på andra håll", skriver Pier Carlo Padoan, som ser utrymme för ytterligare lättnader från ECB.

Han noterar att framgångsrik konsolidering är ett grundläggande villkor för ytterligare åtgärder på väg mot etableringen av en "tillväxtpakt", som enligt chefekonomen kan inkludera emissioner av nya gemensamt garanterade obligationer för att hjälpa till att rekapitalisera banker och förstärka tillgängen på krediter. Det kan också inkludera ökade resurser till Europeiska investeringsbanken för att finansiera infrastrukturprojekt, och dessa åtgärder skulle kunna bana väg för bredare emissioner av euroobligationer.

Svenska räntor handlas oförändrat till 3 punkter upp från måndagens stängning, samtidigt som kronan har stärkts 3 öre mot dollarn och 2 öre mot euron.

SCB rapporterade att industrins planerade investeringsvolym uppgår till 55,1 miljarder kronor 2012, vilket i fasta priser innebär en oförändrad nivå från 2011.

Fjolårets positiva volymutveckling är därmed bruten.

Spridningen är stor mellan branscherna, där bland annat elektronikvaruindustrin spår en volymökning på 8 procent medan trävaruindustrin spår -32 procent.

Nordea skrev i en kommentar att dämpad produktion och osäkerhet om de ekonomiska utsikterna tynger investeringsaktiviteten och de totala investeringarna väntas falla under 2012.

"Dagens enkät stödjer denna syn, särskilt då investeringsutsikterna för tillverkningsindustrin är rätt mörk. För första kvartalet så ser vi en viss tillväxt i årstakt för de totala investeringarna, men för helåret 2012 spår vi en nedgång på nästan 3 procent. Riksbankens prognos är en ökning på 0,7 procent för 2012", skriver Nordea.

Den norska kronan stärktes ytterligare några ören mot euro och dollar efter en starkare tillväxt än väntat första kvartalet. Norsk fastlands-BNP steg 1,1 procent jämfört med föregående kvartal, väntat var +0,9 procent, samtidigt som fjärde kvartalet reviderades upp till +0,8 procent (+0,6). Totala BNP ökade med 1,4 procent under första kvartalet.

"Detta belyser Norges Banks dilemma: tillväxten förblir robust medan inflationen är låg och den starka dollarn bidrar till en låg inflation. Vi hade ritat in nästa räntehöjning till augusti, men marknadsutvecklingen har varit svag. Detta utfall bekräftar ändå att nästa höjning inte kommer att dröja alltför länge", sade Kyrre Aamdal på DNB Markets till Reuters.

Björn Roger Wilhelmsen på Swedbank First Securities noterar för Reuters att borträknat elproduktionen, som drog upp BNP, var tillväxten 0,9 procent, men det är ändå starkare än vad Norges Bank väntat sig.

Pundet tappade något efter att inflationstakten sjunkit till 3,0 procent i april från 3,5 procent i mars, vilket var lite lägre än väntade 3,1 procent. Därmed slipper BOE-chefen Mervyn King skriva brev till finansministern och förklara varför inflationen är utanför toleransintervallet.

Yenen har tappat till 79:70 mot dollarn. Fitch sänkte Japans kreditbetyg till A+, från tidigare AA, med negativa utsikter, och hänvisade till förhöjda risker mot den japanska statsskuldsprofilen.

Japans finansminister Jun Azumi ville inte direkt kommentera åtgärden, utan framhöll endast att regeringen ska gå vidare med ansträngningarna för att öka välfärden och samtidigt reformera skattesystemet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?