Räntor och valutor: Euron stärks

Amerikanska marknadsräntor har stigit ett par punkter i längre löptider under natten samtidigt som euron stärkts upp mot 1,28 mot dollarn.

USA-börserna steg på måndagen och börsuppgångarna har fortsatt i Asien med spekulationer om att såväl Europa som Kina kommer att vidta åtgärder för att få fart på tillväxten. Analytiker påpekar också att den förra veckans pessimism gick för långt och att det nu sker en korrigering.

"Mitt huvudscenario är att världen är ok. Situationen i Europa är väldigt allvarlig, men politikerna försöker att hitta en lösning. Till slut kommer folk att börja ta risker", sade Kei Katayama, ränteförvaltare vid Daiwa i Tokyo, till Bloomberg News.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har stigit 2 punkter till 1,75 procent, från måndagens svenska stängning. Tvåårsräntan handlas oförändrat till 0,xx procent.

Finansmarknaderna hämtar bland annat stöd av att den tyske Wolfgang Schäuble sade att Tyskland kommer att överväga alla idéer för att få fart på tillväxten i Europa.

"Vi kommer att titta på alla idéer konstruktivt och hitta lösningar för att stärka den uthålliga tillväxten", sade han efter det första mötet med den nya franske finansministern Pierre Moscovici.

Han tillade att Tyskland och Frankrike är eniga om att göra "allt som krävs" för att Grekland ska fortsätta att vara ett euroland.

Pierre Moscovici å sin sida sade att den nya franske presidenten Francois Hollande vill ha "allt på bordet" vid det kommande informella EU-toppmötet på onsdag, inklusive den kontroversiella frågan mo gemensamma euroobligationer.

Enligt uppgifter till China Securities Journal planerar Kina planerar att snabba upp godkännandet av infrastrukturprojekt liksom att fördela medel till byggprojekt tidigare än planerat, för att få fart på tillväxten. Detta följer på ett uttalande i helgen från Kinas premiärminister Wen Jiabao, som sade att Kina kommer att fokusera mer på att främja ekonomisk tillväxt.

I Japan är det små rörelser på räntemarknaden och tioårsräntan handlas oförändrat till 0,86 procent.

Intresset för japansk del vänds mot onsdagens räntebesked från Bank of Japan, där det finns vissa spekulationer om utökade stimulanser.

Japans finansminister Jun Azumi sade under natten mot tisdagen att han räknar med att BOJ vidtar lämpliga åtgärder. Han sade också att Japans ekonomiska fundamenta inte är dåliga och att han har förtroende för landets ekonomiska styrka.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:279 mot dollarn från 1:275 vid måndagens svenska stängning.

Reuters skriver att handlare dragit ned på sin negativa exponering mot euron på bland annat spekulation om att EU-ledarna kommer att enas om åtgärder för att återställa förtroendet vid onsdagens informella EU-toppmöte.

Yenen handlas stabilt mot dollarn i avvaktande handel inför BOJ:s räntebesked på onsdagen.

Kronan har fortsatt att stärkas mot både dollarn och euron.

På tisdagens svenska agenda står bland annat SCB: investeringsenkät för det första kvartalet och Boindex från Swedbank.

Internationellt riktas intresset främst mot OECD:s nya konjunkturprognos, som publiceras under förmiddagen. Vidare kommer BNP för det första kvartalet från Norge, april- KPI från Storbritannien och Spanien emitterar växlar.

Till eftermiddagen släpps snabbestimatet för hushållens konfidensindikator i euroområdet i maj och amerikansk statistik över försäljning av befintliga bostäder i april.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?