"Det finns en vag idé om att vi kommer att få se en bredare policyrespons på EU-nivå. Investerare inser att en stor del av Armageddon-scenariot redan är inprisat. Det har varit lite vinsthemtagningar i tyska statsobligationer, givet de rekordnivåer i räntorna som vi nått", sade Michael Leister på DZ Bank till Bloomberg News.
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade efter ett möte med sin nye franske kollega Pierre Moscovici på måndagen att Tyskland kommer att överväga "alla idéer" för att få fart på tillväxten i Europa. Frankrike vill samtidigt se "allt på bordet" vid det kommande informella EU-toppmötet på onsdagen, inklusive frågan om gemensamma euroobligationer.
Financial Times skrev att EU-diplomater har godkänt ett pilotprogram för att ge ut gemensamma obligationer som ska finansiera gränsöverskridande europeiska infrastrukturprojekt. Detta beskrivs som det första elementet i en ny "tillväxtpakt" som EU-ledarna ska börja snickra ihop vid toppmötet.
OECD publicerade sin vårprognos, där de konstaterade att utsikterna för den globala ekonomin nu är något ljusare än de var för ett halvår sedan. De omedelbara riskerna i euroområdet har begränsats av policyåtgärder som har förbättrat förtroendet och de finansiella förhållandena, men tydliga "bräckligheter" kvarstår.
"Det andrum som har skapats måste användas till att bygga upp förtroendet om att den ekonomiska anpassning som krävs för att lösa de underliggande solvensproblemen och obalanserna, som är roten till eurokrisen, ska komma", skrev OECD, som spår en BNP-ökning i OECD på 1,6 procent 2012 och 2,2 procent 2013.
OECD:s chefekonom Pier Carlo Padoan skrev i en kommentar att den globala ekonomin återigen försöker komma tillbaka mot tillväxt, med stöd av en blygsam ökning i handeln. Vägen mot tillväxt går dock i olika takt, USA och Japan växer snabbare än euroområdet medan stora tillväxtekonomier upplever ett måttligt cykliskt uppsving.
Krisen i euroområdet har återigen blivit allvarligare den senaste tiden, och det är den viktigaste risken mot den globala ekonomin. Förtroendet är svagt eller till och med vikande, finansmarknaderna är volatila och skuldneddragningen har knappast ens påbörjats. De finanspolitiska besparingsåtgärderna kan innebära en signifikant hämsko för tillväxten, i synnerhet i "vissa länder".
"Denna ihållande svaghet speglar de underliggande ekonomiska finansiella och finanspolitiska obalanser inom euroområdet som har varit roten till krisen, och det har bara börjat rättas till. Återhämtningen i starkare ekonomier är välkommen men inte tillräcklig för att motverka svag eller negativ tillväxt på andra håll", skrev Pier Carlo Padoan, som ser utrymme för ytterligare lättnader från ECB.
USA-räntorna steg successivt under tisdagen, med den tioåriga statsobligationen 7 punkter högre på 1,80 procent vid svensk stängning.
Försäljningen av befintliga bostäder ökade med 3,4 procent i april, mer än väntade 2,9 procent i Bloomberg News prognosenkät. På onsdagen publiceras försäljningen av nya hem, med en väntad uppgång på 2,6 procent.
Svenska räntor steg 4-5 punkter, medan kronan sammantaget stärktes 5 öre mot dollarn och lika mycket mot euron från måndagens stängning.
SCB rapporterade att industrins planerade investeringsvolym uppgår till 55,1 miljarder kronor i år, vilket i fasta priser innebär en oförändrad nivå från 2011.
Fjolårets positiva volymutveckling är därmed bruten.
Den norska kronan stärktes mot euro och dollar efter en starkare tillväxt än väntat första kvartalet. Norsk fastlands-BNP steg 1,1 procent jämfört med föregående kvartal, väntat +0,9 procent, samtidigt som fjärde kvartalet reviderades upp till +0,8 procent (+0,6).
Handelsbanken skrev i en kommentar att utfallet ligger över antagandena i Norges Banks penningpolitiska rapport.
"Vi förväntar oss att Norges Bank ska revidera upp sin räntebana något i juni, men vi behåller vår prognos om att räntan kommer att vara oförändrad på 1,5 procent till mars 2013. Internationell utveckling och ytterligare eskalering av krisen i euroområdet representerar de viktigaste nedåtriskerna för såväl vår som Norges Banks prognoser", skrev Handelsbanken.
Pundet tappade efter att inflationstakten sjunkit till 3,0 procent i april från 3,5 procent i mars, vilket var under väntade 3,1 procent. BOE-chefen Mervyn King behövde därmed inte skriva något nytt brev till finansdepartementet och förklara varför inflationen är utanför toleransintervallet.
"Detta utfall ger policykommittén något mer spelrum att genomföra mer QE för att skydda den brittiska ekonomin från oron i euroområdet. Vi förväntar oss att trycket i kärninflationen ska lätta ytterligare som respons på minskad produktion och svaga löneökningar", sade Vicky Redwood på Capital Economics till Bloomberg News.
IMF framhöll i en rapport att den brittiska ekonomin behöver ytterligare lättnader.
"Finanspolitiska lättnader och ytterligare utnyttjande av regeringens balansräkning bör övervägas om nedåtrisker materialiseras och återhämtningen inte tar fart", skrev IMF.
IMF anser även att Bank of England ska injicera mer stimulanser till ekonomin genom breda obligationsköp eller genom sänkta räntor eftersom stora risker från eurokrisen riskerar att stoppa återhämtningen.
Yenen tappade sammantaget till 79,95 mot dollarn och 102,10 mot euron. Fitch sänkte Japans kreditbetyg till A+, från tidigare AA, med negativa utsikter, och hänvisade till förhöjda risker mot den japanska statsskuldsprofilen.
"Marknaden sätter yenen under tryck efter Fitch beslut. Vi tror inte att uppgången i dollar mot yen är uthållig, och vi tror att det erbjuder nya säljmöjligheter. Yenen kommer att förbli stark trots dagens nyheter på grund av den osäkra globala miljön", sade Ian Stannard på Morgan Stanley till Bloomberg News.