1515

USA-börser: Uppgång att vänta

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen indikerar en uppåtrekyl från de lägsta nivåerna på fyra månader på måndagen. Hopp om en lösare penningpolitik från Kina bidrar till det förbättrade sentimentet. Vid klockan 14.40 var terminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite upp mellan 0,5-0,6 procent.

Kinas premiärminister Wen Jiabao sade i helgen att Kina kommer att fokusera mer på att främja ekonomisk tillväxt, vilket pekas ut som en stämningshöjare då det ökar förhoppningarna om kinesiska stimulanser. Även råvaror har lyft på dessa förhoppningar.

Från helgens G8-möte meddelades löften om att vidta alla nödvändiga steg för att stärka och återuppliva ekonomierna och bekämpa finansiell oro. G8 uttalade också sitt stöd för att Grekland bör vara kvar i euroområdet.

På den amerikanska bolagsscenen stod Yahoo i blickfånget i sedan det aviserat att det säljer hälften av sitt 40- procentiga innehav i kinesiska Alibaba för 7,1 miljarder dollar. Uppgörelsen innebär att Alibaba köper tillbaka andelen från Yahoo för 6,3 miljarder dollar kontant samt preferensaktier i Alibaba till ett värde av 800 miljoner dollar. De två bolagen har en uppgörelse om att Yahoo ska sälja de kvarstående aktierna i Alibaba i ett senare skede. Yahoo är upp 5,8 procent i förhandeln.

Googles uppköp av Motorola Mobility har godkänts av myndigheter i Kina. Taleskvinnan för Motorola Mobilty, Jennifer Erickson, bekräftade godkännandet. Uppgörelsen väntas slutföras snart.

En annan nyhet kring Google är att EU-kommissionen uppmanar bolaget att presentera lösningar på misstänkt missbruk av sin dominerande marknadsposition. Det sade EU:s konkurrenskommissionär Joaquin Almunia vid en presskonferens på måndagen. Missbruket består i olika sätt som Googles sökmotor fungerar. Google måste presentera lösningarna inom några veckor till kommissionen, sade kommissionären

Google är upp 0,9 procent inför öppningen.

Facebook var också, som väntat, fortsatt i fokus inför den amerikanska öppningen. I förhandeln trillade aktien ned under förra veckans introduktionskurs på 38 dollar.

Makroagendan gapar tom på måndagen. Senare i veckan, på onsdag, väntar ett informellt möte mellan EU-ledarna där Frankrikes nya President Francois Hollande uttalat att han ska trycka på för ett införande av euroobligationer, trots att Tysklands förbundskansler Angela Merkel väntas fortsätta göra motstånd mot en konsolidering av regionens skulder.

På obligationsmarknaden var räntan på den amerikanska tioåringen i stort oförändrad till 1,73 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?