USA-börser: Uppåt efter stimulanshopp

New York-börserna öppnade som väntat uppåt efter utspel om stödåtgärder från Kina och långa nedgångar, men Facebook rasade efter fredagens haltande börsnotering.

Vid klockan 16.40 var Dow Jones Industrial Average upp 0,7 procent till 12.461, det bredare S&P 500 upp 0,7 procent till noteringen 1.303,8, och Nasdaq Composite steg 1,2 procent till 2.814.

Kinas premiärminister Wen Jiabao sade i helgen att Kina kommer att fokusera mer på att främja ekonomisk tillväxt, vilket pekas ut som en stämningshöjare då det ökar förhoppningarna om kinesiska stimulanser. Även råvaror har lyft på dessa förhoppningar.

Från helgens G8-möte meddelades löften om att vidta alla nödvändiga steg för att stärka och återuppliva ekonomierna och bekämpa finansiell oro. G8 uttalade också sitt stöd för att Grekland bör vara kvar i euroområdet, och på måndagen var ett möte med Tysklands och Frankrikes finansministrar planerat att äga rum i Berlin - det första i sitt slag efter senaste franska valet.

"Aktier har översålts, och ett mer positivt tonläge angående ansträngningar för att sätta ihop några tillväxtrelaterade initiativ i Europa är tillräckligt för att ge investerare ett tillfälle att ta en paus från säljtrycket. Till detta kommer att alla slags uttalanden om att ta fasta på avmattningen i Kina kan leda till stimulanser som vore bra för den globala aktiviteten", sade Mark Luschini, chefsinvesteringsstrateg vid Janney Montgomery Scott i Philadelphia, till Bloomberg News.

Från de senaste veckornas strykpojke Jamie Dimon, regleringsmotståndare och vd för det JP Morgan som förlorat 2 miljarder dollar på trading, kom beskedet att JP Morgan pausar sitt aktieåterköpsprogram. Aktien sjönk knappt 1 procent på en börs där övriga investmentbanker steg med drygt 1 procent.

Aktien i huvudsakligt fokus var dock inte JP Morgan utan Facebook, som noterades i fredags och som på måndagen fick tummen ned. Efter en dryg timmes handel var Facebook ned drygt 11 procent till knappt 34 dollar.

Även Yahoo stod i blickfånget i sedan bolaget aviserat att det säljer hälften av sitt 40-procentiga innehav i kinesiska Alibaba för 7,1 miljarder dollar. Uppgörelsen innebär att Alibaba köper tillbaka andelen från Yahoo för 6,3 miljarder dollar kontant samt preferensaktier i Alibaba till ett värde av 800 miljoner dollar.

De två bolagen har en uppgörelse om att Yahoo ska sälja de kvarstående aktierna i Alibaba i ett senare skede. Yahoo steg 5,8 procent i förhandeln, men med mer beskedliga 1,0 procent sedan handeln pågått en stund, vilket var ungefär som sektorn: AOL steg 1,3 procent och Google 1,6 procent.

På obligationsmarknaden var räntan på den amerikanska tioåringen 2 punkter upp till 1,74 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?