USA-börser: Kina ger stöd åt uppgången

USA-börserna har inlett måndagens handel med något högre kurser i spåren av förra veckans fall på 3,5 procent för Dow-indexet. Stöd kommer bland annat från signaler om att Kina har nya stimulanser på gång. Facebook som börsintroducerades under förra veckan faller tillbaka rejält under sin andra handelsdag.

Dow Jones index var klockan 16.04 upp med 0,3 procent till 12.406. På den bredare marknaden steg S&P 500 index med 0,4 procent till 1.300 medan Nasdaq Composite index ökade med 0,4 procent till 2.789.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 4 punkter till 1,74 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 2 punkter till 2,81 procent.

Vissa kommentarer från Kinas premiärminister Wen Jiabao har tolkats som att mer kinesiska stimulanser kan vara på väg vilket gett stöd till Europabörsena på måndagen. Det har även rapporterats att det kinesiska järnvägsministeriet fått en kredit på mer än 2 biljoner yuan, omkring 316 miljarder dollar, vilket signalerar att landet kan komma att återuppta flera infrastrukturprojekt som legat på is.

Helgens G8-möte gav dock ingen större inverkan på den allmäna riskviljan. G8-ledarna, som samlades på Camp David i Maryland, USA, gjorde ett gemensamt uttalande där de bekräftade sin önskan att Grekland kvarstår i euroområdet och att landet uppfyller sina åtaganden.

Ledarna välkomnade också den pågående diskussionen i Europa om hur man ska kunna skapa tillväxt och samtidigt bibehålla ett starkt åtagande i genomförandet av budgetsaneringar.

På bolagsfronten toppade Boeing och Caterpillar vinnarlistan bland Dow-komponenterna med uppgångar på 2,4 respektive 1,6 procent.

Ett storförvärv meddelades före börsöppning i USA där industrikoncernen Eaton köper Cooper Industries i en affär värd totalt 11,8 miljarder dollar. Priset motsvarar en premie om 29 procent.

Affären, som väntas slutföras under det andra halvåret i år, kommer sammanföra de båda företagen till ett nytt bolag som kommer gå under namnet Eaton Global Corporation. Det nya bolaget skulle haft intäkter om 21,5 miljarder dollar under 2011 och ett ebitda-resultat om 3,1 miljarder dollar. Cooper Industries rusade 25 procent på beskedet medan Eaton var ned 0,5 procent.

En annan vinnare var internetbolaget Yahoo som träffat avtal med Alibaba Group Holding om att sälja hälften av det nuvarande innehavet i den kinesiska internetjätten Alibaba. Avtalet innehåller planer på att avyttra hela innehavet på längre sikt. Yahoo avancerade 0,7 procent.

Sämre gick det för Facebook som börsintroduceras under stor uppmärksamhet i fredags. Från att ha handlats upp 0,6 procent till 38,23 dollar under premiärdagen får Facebook-aktien uppleva ett fall på hela 11,4 procent till 33,76 dollar under sina andra börsdag. Introduktionspriset låg vid 38 dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?