USA-börser: Bra drag på Wall Street

New York-börsen handlades upp relativt kraftigt på måndagen i spåren av förra veckans nedgångar och efter signaler om stimulansåtgärder i Kina. Dessutom gladde signaler om att försöka behålla Grekland i euroområdet.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,1 procent upp till 12.504, det bredare S&P 500 avancerade 1,6 procent till noteringen 1.316, och Nasdaq Composite steg 2,5 procent till 2.847. Omsättningen uppgick till 750 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

Starkaste sektorer på S&P 500 var råvaru-, teknologi- och industribolag i den ordningen, medan mer defensiva telekombolag backade något. Bland storbolagen gick guld- och koppargruvbolaget Newmont upp 3,9 procent efter en dag med prisökningar på koppar.

Apple steg 5,8 procent efter att under en period ha gått ned, och det spekulerades om investerare som säljer Facebook och köper Apple efter att inför fredagens börsnotering ha gjort tvärtom.

"Vi behöver något slags rally efter den senaste tillbakagången", sade Eric Teal, investeringschef vid First Citizens Bancshares i Raleigh, North Carolina, till Bloomberg News och tillskrev uppgångarna bland annat Kinas premiärministers uttalanden från i helgen om vikten av tillväxt.

Måndagens slagpåse var Facebook, vars investerare tryckte på sälj- i stället för på gillaknappen under bolagets andra handelsdag. Slutfacit blev 11,0 procent ned till 34:03 dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?