1515

Stockholmsbörsen: Verkstad och banker driver på uppgång

Stockholmsbörsen tog ett kliv upp på måndagen under ledning av verkstad och banker. Stöd till återhämtningen från förra veckans nedgång kom bland annat från kinesiska utspel om ett ökat fokus på tillväxt.

Klockan 13.30 noterades Stockholmsbörsens OMXS30 1,9 procent högre till 974,6. Stockholmsbörsens omsättning var 4,3 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var omsättningen 6,3 miljarder.

Efter förra veckans stadiga nedgångar återhämtade sig samtliga aktier inom OMXS30, där flera verkstadsaktier steg dryga 3 procent, med Atlas Copco i täten, medan traditionellt defensiva Astrazeneca och Swedish Match handlades svagt upp.

I banksektorn tog Nordea täten med en uppgång på 2,4 procent medan övriga storbanker steg 1,3-1,5 procent.

Under helgen rapporterades premiärminister Wen Jiabao ha sagt att Kina kommer att fokusera mer på att främja ekonomisk tillväxt, att landet på rätt sätt bör hantera relationerna mellan att behålla tillväxt, att justera den ekonomiska strukturen och hantera inflationsförväntningarna.

"Vi bör fortsätta att implementera en proaktiv finanspolitisk policy och en sund penningpolitik, och ge mer prioritet åt att behålla tillväxten", sade Wen Jiabao.

Även EU-presidenten Herman van Rompuy vill se ett skifte i fokus från krisbekämpning mot tillväxt och jobbskapande inför onsdagens informella EU-toppmöte i Bryssel.

G8 skrev i sin tur i sin slutkommuniké från helgens möte att de välkomnar den pågående tillväxtdiskussionen i Europa.

"Europa har tagit betydande steg för att hantera krisen. Det finns en framväxande konsensus om att mer måste göras för att främja tillväxt och jobbskapande just nu i en kontext av budget- och strukturreformer", sammanfattade president Barack Obama diskussionerna under G8-mötet.

Hexagon, SKF och ABB, samtliga med stor exponering mot det kinesiska järnvägssegmentet, kan glädja sig åt rapporter i internationella medier om att Kinas järnvägsmyndighet fått en kredit på motsvarande 316 miljarder dollar, vilket väcker hopp om återupptagna satsningar på landets järnvägsnät.

Hexagon steg 3,6 procent, SKF steg 3,2 procent och ABB avancerade 1,7 procent.

I slutfasen av flödet rapporter för det första kvartalet redovisade jordbruksföretaget Black Earth Farming ett lyft i omsättningen till 22,8 miljoner dollar (4,3) och förlusten krympte till -6,4 miljoner (-15,3). Aktien steg 2,2 procent.

Active Biotech meddelade att dess franska partner Ipsen förbereder studier av prostatacancerprojektet tasquinimod i ytterligare indikationer. En delmålsbetalning om 10 miljoner euro har utlösts då Ipsen rekryterat hälften av patienterna till en fas 3-studie. Active Biotech stiger 9,8 procent.

Lundin Petroleum har meddelat att ledningen fått mandat att återköpa aktier om maximalt 5 procent av det totala antalet aktier. Aktien gick upp 1,9 procent.

Africa Oil steg 8,5 procent till 51:75 kronor. Pareto Öhman har höjt riktkursen för kursraketen till 100 kronor, från 30 kronor, mot bakgrund av bolagets kenyanska Ngamia- fynd. Risken i prospekteringsaktien anses emellertid hög.

Börsveckan rekommenderade köp av bland annat JM, upp 3,0 procent, Proact, upp 3,8 procent och Doro, upp 5,5 procent i veckans nummer. Även Lagercrantz och Dibs rekommenderades.

Dagens Industri konstaterar i måndagens tidning att Betsson stigit med 38 procent under året och att det fortfarande är köpläge. Aktien var upp med drygt 6 procent.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?