1515

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar nedåt

Efter förra veckans stadiga nedgångar pekar terminerna för de ledande europeiska börsindexen mot ytterligare en öppning i rött måndagsmorgonen.

De asiatiska börserna handlades annars överlag något upp, med stöd av kinesiska uttalanden om vikten av fortsatt tillväxtfokus. Även G8-länderna, inklusive Tyskland, uttalade sig positivt om vikten av tillväxt, dock utan att komma med något gemensamt program.

Vid klockan 08.30 var Euro Stoxx50-terminen 0,4 procent ned, medan terminerna för tyska DAX och franska CAC40 båda pekade omkring 0,5 procent lägre.

"Europa har tagit betydande steg för att hantera krisen. Det finns en framväxande konsensus om att mer måste göras för att främja tillväxt och jobbskapande just nu i en kontext av budget- och strukturreformer", sammanfattade president Obama diskussionerna under G8-mötet.

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel övervägs investeringar bland annat i forskning och utveckling, internetnätverk och infrastruktur. G8-ledarna bekräftade också sitt intresse av att Grekland blir kvar i den monetära unionen.

Även från kinesiskt håll betonades vikten av en stabil ekonomisk utveckling. Kina kommer att fokusera mer på att främja ekonomisk tillväxt, sade landets premiärminister Wen Jiabao i helgen.

Euron stärktes under måndagen något till omkring 1:2770 mot dollarn och råvarumarknaderna indikerade uppgångar.

På svensk hemmaplan konstaterar SEB:s Företagarpanel att de svenska småföretagen haft en kärv inledning på 2012, men att optimismen ökar inför årets fortsättning.

Enligt SME Direkts färska rekommendationsindex för vecka 20 steg optimismen även bland aktieanalytikerna. Index ökade till 1,41 från 1,37 veckan innan. Mest positiva är analytikerna till olja- och gassektorn, där delindex avancerade till 2,27 från 2,0. Sämsta sektor var konsumenttjänster, men även där steg index.

Dagens enda bolagsrapport på Stockholmsbörsen är jordbruksföretaget Black Earth Farming, som rapporterade ett resultat efter skatt om -6,4 miljoner dollar (-15,3) för det fösta kvartalet. Omsättningen uppgick till 22,8 miljoner dollar (4,3).

Vidare har Lundin Petroleum meddelat att ledningen fått mandat att återköpa aktier om maximalt 5 procent av det totala antalet aktier.

På rekommendationsfronten noteras att Carnegie har höjt Sectra till köp, från tidigare behåll.

Dagens Industri gillar Betsson, trots en uppgång med 38 procent under året. Än är det inte för sent att hopp på tåget, menar tidningen.

Börsveckan har ett antal köprekommendationer i veckans nummer - Lagercrantz, JM, Doro, Dibs och Proact - och råder även till att teckna i Alm Equitys börsnotering. Börsveckan ställer sig dock avvaktande till Peab samt rekommenderar fortsatt sälj i Götenehus.

Latour håller kapitalmarknadsdag med start 13.30 och Autliv handlas exklusive rätt till utdelning om 0:47 dollar per aktie.

På statistiksidan väntas SCB:s sparbarometer kl 9.30 samt utvecklingen av EMU:s produktion inom byggsektorn kl 11.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?