Råvaror: Oljan klättrar på Kinaoptimism

Priserna på de mer konjunkturkänsliga råvarorna visade måttliga uppgångar på måndagens förmiddagshandel. Uppgångarna hänvisades till att Kina meddelat att större fokus kommer att läggas på ekonomisk tillväxt, vilket tolkades som ett tecken på att fler penning- och finanspolitiska stimulanser är att vänta.

På råoljemarknaden noterades WTI-oljan i första terminsposition upp 0.22 dollar till 91,70 dollar per fat vid klockan 11.45, medan Brent-oljan steg 0.38 dollar till 107,52.

Efter helgens G8-möte meddelade gruppen att de är redo att garantera oljeutbudet till marknaden. Financial Times konstaterar att detta är den första gången G8 har gjort ett eget ställningstagande angående oljan, vilket sänder ett budskap till marknaden om extra utbud av olja om konflikten med Iran leder till ökande priser.

"Med tanke på sannolikheten för ytterligare störningar i försäljningen av olja och förväntningar om stigande efterfrågan de kommande månaderna, övervakar vi situationen noga och är redo att be Internationella energimyndigheten att vidta lämpliga åtgärder för att säkra att marknaden är fullt och lägligt försedd", skrev G8-ledarna i ett uttalande enligt Financial Times.

På onsdag träffas Iran och de så kallade P5+1- länderna i Bagdad för förhandlingar om Irans atomenergiprogram. Inför dessa ska Internationella atomenergimyndigheten, IAEA, träffa iranska företrädare för att diskutera mer omfattande tillgång till anläggningar för inspektioner.

"Det är en viktig tid för förhandlingarna om Irans atomenergiprogram. Om det inte sker ett genombrott kan det utgöra en uppåtrisk för oljemarknaderna", sade Amrita Sen, analytiker vid Barclays.

Cliff Kupchan, Iran-analytiker vid Eurasia Group, anser att "förväntningarna bör vara höga, men försiktiga. Det finns en större möjlighet för ett avtal, åtminstone ett övergångsavtal, än vad det någonsin har funnits tidigare", sade han till Bloomberg News.

Enligt Barclays kan Irans oljeexport sjunka ytterligare 300.000 fat per dag när EU-embargot träder i full kraft 1 juli.

Samtidigt meddelade Kinas tullmyndighet på måndagen att Kinas import av råolja från Iran steg 53 procent till 390.000 fat per dag i april. I mars låg importen på 254.000 fat per dag, den lägsta nivån på nästan två år. Medan många länder har dragit ned på importen i spåren av sanktioner mot Iran, har det för Kina snarare handlat om betalningsdispyter. Trots uppgången i importen i april ligger den klart lägre än genomsnittet under 2011 som var 557.000 fat per dag.

Medan många bedömare pekat på ett överutbud på oljemarknaden som en anledning till de senaste prisnedgångarna, skrev Goldman Sachs i en analys på måndagen att marknaden återigen kommer att börja stramas åt när EU- sanktionerna träder i full kraft i juli.

"När det iranska utbud i allt högre grad stängs ute från marknaden när sanktioner mot landet träder i kraft kommer överskottet att försvinna", skrev Goldman Sachs råvaruteam i analysen som citerades av Bloomberg News.

I Libyen uppgav Nuri Berruien, styrelseordförande för det statliga oljebolaget National Oil, till Bloomberg News att den totala råoljeproduktionen nu är nära 1,6 miljoner fat per dag, vilket är samma nivå som innan upproret mot Muammar Gaddafi. I mars meddelade Nuri Berruien att produktionen låg på 1,47 miljoner fat per dag.

På basmetallmarknaden var tonen klart positiv, hjälpt av att Kinas premiärminister Wen Jiabao i ett tal på söndagen sagt att Kina bör lägga större fokus vid att stabilisera tillväxten, och till skillnad mot tidigare anföranden om policyn inte nämnt något om inflationen.

Bank Of America pekar i ett marknadsbrev på att ett skarpare tonläge från officiellt håll i Kina indikerar att landet nu är fast beslutet att få förnyad fart på ekonomin.

På LME visade tremånadersterminen för koppar en uppgång kring 88 dollar till 7.738 dollar per ton. Zinkterminen var samtidigt upp 11 dollar till 1.905.

"Sentimentet verkar förändras i takt med att vi hör allt mer från Kina om att de kommer att stimulera ekonomin mer aggressivt. Kopparn verkar också vara ganska attraktiv ur ett tekniskt perspektiv efter att ha bildat ett golv vid 7.600 dollar", sade Dan Smith, analytiker vid Standard Chartered till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned knappt 3 dollar per uns till 1.590 dollar. Silvret var samtidigt ned 0,34 dollar till 28,40.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?