1515

Nordenbörser: Optimismen spirade

De nordiska börserna följde med kontinentens uppåt på måndagen i ett allmänt positivt handelsklimat, där de från förra veckan nedtryckta priserna samsades med diverse stimulerande utspel från Kina och Europa om att göra investerarna på gott humör. Oslo och Helsingfors var upp med 1,8 respektive 1,7 procent, medan Köpenhamnsbörsens C20-index steg 0,4 procent.

Olje- och gasexploatören DNO tog ledartröjan efter sin rapport på morgonen, som visade på ett resultat före skatt på 391 miljoner norska kronor, klart bättre än SME Direkts konsensusprognos på 290 miljoner kronor. I en intervju med TDN Finans sade koncernchefen Helge Eide att han önskar mer fokus på bolagets starka resultat och låga lyftkostnader framöver än på bolagets verksamhet om export från Kurdistan.

Norska Yara föll i fredags efter uppgifter om att finanschefen och en annan ledningsperson anklagades för ekobrott. På måndagen repade sig aktien med 3,7 procent.

I Danmark steg Lundbeck mest, med 5,5 procent, efter att företaget förra veckan fick positiva resultat på ett fas 3-test av ett depressionspreparat. Testerna börjar nu ge genklang hos investmentbankerna med storköp under måndagen av ABG Sundal Collier och Credit Suisse, samt en rekommendationshöjning till köp från behåll av Deutsche Bank, allt enligt Ritzau Finans.

Vestas tappade 2,3 procent trots preliminära uppgifter om en ny stororder i Sydafrika.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?