Asienbörser: Försiktig optimism på måndagen

De asiatiska marknaderna noterades överlag försiktigt upp på måndagsmorgonen, sedan signaler om en mer tillväxtbefrämjande ekonomisk politik hörts från både G8-mötet i Camp David och från Kinas premiärminister.

Klockan 7.50 var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, upp 0,7 procent. Nikkei steg 0,3 procent, Sydkoreas Kospi 0,8 procent och de kinesiska börserna omkring 0,6 procent.

"Europa har tagit betydande steg för att hantera krisen. Det finns en framväxande konsensus om att mer måste göras för att främja tillväxt och jobbskapande just nu i en kontext av budget- och strukturreformer", sammanfattade president Obama diskussionerna under G8-mötet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att tillväxt och minskade underskott förstärker varandra och att alla runt bordet varit överens om detta, vilket av den amerikanske presidenten beskrevs som "ett stort framsteg". Enligt Angela Merkel övervägs investeringar bland annat i forskning och utveckling, internetnätverk och infrastruktur.

G8-ledarna bekräftade också sitt intresse av att Grekland blir kvar i den monetära unionen.

Även från kinesiskt håll betonades vikten av en stabil ekonomisk utveckling. Kina kommer att fokusera mer på att främja ekonomisk tillväxt, sade landets premiärminister Wen Jiabao i helgen.

"Vi bör fortsätta att implementera en proaktiv finanspolitisk policy och en sund penningpolitik, och ge mer prioritet åt att behålla tillväxten", sade han.

Wen Jiabao menade vidare att centralregeringen ska fortsätta att stärka och förbättra makrokontrollen, stärka den inhemska konsumtionen och stabilisera den externa efterfrågan för att främja en stadig och relativt snabb ekonomisk tillväxt.

I Hongkong steg byggbolaget China Overseas Land & Investment 2 procent och på Sydneybörsen ökade BHP Billiton drygt 1,5 procent sedan RBC i en analys skrivit att bolaget kan komma att starta ett nytt aktieåterköpsprogram. Även guldproducenten Newcrest steg med hjälp av högre guldpriser. I Hongkong bromsades dock uppgången av nedgångar för bankerna HSBC och Standard Chartered.

Tokyobörsen tyngdes av att Nintendo backade över två procent, medan solcellstillverkaren OCI förlorade 6,5 procent i Seoul sedan bolaget med hänvisning till situationen i Europa avbrutit en planerad expansion.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?