USA-börser: Svag start på majhandeln

De ledande amerikanska indexen noterades lägre under den inledande handeln på onsdagen, efter att bland annat arbetsmarknadssiffror varit sämre än väntat.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.30 ned 0,6 procent till 13.200, medan det bredare S&P 500 sjönk med 0,8 procent till 1.395,1. Nasdaq Composite backade med 0,6 procent till 3.032,7. Omkring 180 miljoner aktier omsattes på New York Stock Exchange och 500 miljoner aktier bytte ägare på Nasdaq.

Enligt en undersökning från ADP Employer Services ökade antal sysselsatta i den privata sektorn i USA med 119.000 personer i april. Ökningen var dock mindre än analytikernas förväntningar om 173.000 nya sysselsatta, enligt Bloomberg News enkät.

"Arbetsmarknaden är svag som bäst, färska data visar att det går trögt", sade Keith Wirtz, förvaltare på Fifth Third Asset Management, till Bloomberg News.

I euroområdet steg arbetslösheten till 15-årshögsta i mars, 10,9 procent, från 10,8 procent i februari. Utfallet var här i linje med analytikernas förväntningar.

Efter börsernas stängning på tisdagen lämnade naturgasproducenten Chesapeake Energy sin rapport för det första kvartalet. Bolaget redovisade en oväntad förlust och skrev även att det kan komma att få problem med likviditet under nästa år, i spåren av de rekordlåga priserna på naturgas. Aktien sjönk med 13,7 procent på onsdagen.

Olja- och gassektorn var också mest ned inom Dow Jones när Chevron och Exxon Mobile backade med 1,3 respektive 1,2 procent.

I övrigt på bolagsfronten tog Tripadvisor en resa runt 17 procent uppåt i öppningen, med stöd av en stark vinsttillväxt.

Opentable, som bedriver onlinebokningsverksamhet åt restauranger, rörde sig i motsatt riktning och backade med kring 16 procent sedan det rapporterat efter tisdagens stängning.

Definitiv industri-PMI för euroområdet reviderades ned till 45,9 i april, från preliminära 46,0. I Italien, Spanien och Grekland accelererade PMI-nedgången.

"Industrin i euroområdet krängde ytterligare ned i en ny recession i april", sade Chris Williamson, chefekonom vid Markit, som sammanställer statistiken, i en kommentar.

Orderingången i USA:s industri sjönk med 1,5 procent i mars jämfört med månaden före, enligt statistik från US Census Bureau.

Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha sjunkit 1,6 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

På valutamarknaden tappade euro/dollar vidare ned mot 1,31-strecket i spåren av det svagare risksentimentet.

Amerikansk tioårig statspappersränta backade 3 punkt till 1,92 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?