Stockholmsbörsen: Avmattning efter stark start

Stockholmsbörsen inledde onsdagen uppåt men föll sedan tillbaka till oregelbundet. Ute i Europa går börserna i Frankfurt och Paris framåt medan London, som höll öppet i går och då noterade en uppgång på 1,3 procent, faller något.

SIX Generalindex var klockan 09.58 ned 0,1 procent till 320 medan OMXS30-index backade 0,1 procent till 1.058. Omsättningen på Stockholmsbörsen var drygt 3 miljarder kronor.

De amerikanska börserna, som var öppna under tisdagen medan de flesta av världens ledande börser var stängda, steg igår efter bland annat stark statistik över inköpschefsindex.

"Utfallet var det starkaste på tio månader, samtidigt som den mer framåtblickande indikatorn över nya order var den starkaste på ett år. Uppgången för exportorder var särskilt imponerande", skrev RDQ Economics i en kommentar.

På den svenska bolagsscenen har det varit tämligen lugnt under morgonen.

Byggbolaget Skanska meddelade att man säljer en kontorsfastighet i Washington. Försäljningspriset uppgår till 945 miljoner kronor och affären slutförs i det andra kvartalet. Senare aviserade bolaget att man fått en order i Sverige värd 1,25 miljarder kronor.

Aktien handlades oförändrad.

En stor vinnare i morgonens handel var investeringsbolaget Bure Equity som rusade 13 procent efter beskedet att man sålt samtliga aktier i Carnegie Holding, Carnegie Asset Management och Max Matthiessen till Altor Fund III. Försäljningen innebär att Bure gör en preliminär reavinst på cirka 280 miljoner kronor.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Medas Dymista. Preparatet, som används för att behandla allergisk hösnuva, kommer att finnas tillgängligt i USA under andra halvåret 2012.

Medas aktie steg med 2,3 procent.

På analysfronten har Goldman Sacks sänkt sin rekommendation för Tele2 till neutral från tidigare köp. Aktien föll 1,6 procent.

På annat håll nedgraderade UBS sin rekommendation för verkstadsgruppen Atlas Copco till sälj från tidigare neutral. Riktkursen sätts samtidigt ned till 145 kronor från tidigare 155 kronor. Aktien, som var dagens mest omsatta, föll 2,3 procent till 156,40 kronor.

Kollegan Sandvik, som gått urstarkt sedan rapporten i fredags, rekylerade samtidigt ned 1,4 procent.

Oriflames konkurrent Avon presenterade igår en oväntat svag rapport för sitt förta kvartal. Vid rapportkonferensen varnade bolaget också för att försäljningstillväxten kan försvagas ytterligare i det andra kvartalet. Aktien föll 8 procent under gårdagens handel.

Oriflame var idag ned 4,4 procent till 231 kronor.

På dagens kalender håller investerarna ett extra öga på EMU:s inköpschefsindex för tillverkning i april som släpps under förmiddagen. Senare idag väntas amerikanska siffror över sysselsättning (ADP) i april och industriorder mars.

Det svenska inköpschefsindexet, som redovisades under morgonen, var oförändrat vid säsongsrensade 50,2 i april. Analytikernas genomsnittsförväntningar låg på 50,3 enligt SIX Estimates sammanställning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?