Räntor och valutor: USA-räntor upp efter statistik

Amerikanska statspappersräntor handlas något högre medan dollarn endast har uppvisat marginella nettoförändringar mot euron och japanska yen jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning vid lunch på måndagen.

USA-data på måndagen visade att inköpschefsindex i Chicago sjönk till 56,2 i april från 62,2 i mars. Aprilnoteringen var den lägsta som uppnåtts för Chicago-PMI sedan november 2009 och klart under de 60,0 som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät.

Delindex för nya order och produktion sjönk markant i april, men noterades fortsatt till relativt höga 57,4 respektive 57,1. Delindex för sysselsättningen steg däremot till 58,7 i april, från 56,3 i mars.

Dollarn tappade och USA-räntorna sjönk något under natten till tisdagen och i den tunna handeln i Europa på 1 maj.

På tisdagen visade dock USA:s nationella ISM-index en ökning till 54,8 i april, från 53,4 i mars. Enligt Bloomberg News enkät väntades en nedgång till 53,0 i april. Delindex för nya order steg till 58,2 i april från 54,5 i mars medan produktionsindex steg till 61,0 från 58,3. Även sysselsättningsindex steg, till 57,3 i april från 56,1 i mars.

Statistiken fick dollarn och USA-räntorna att vända uppåt, RDQ Economics konstaterade i ett kundbrev att ISM-data var upplyftande för "de, som liksom vi inte tror att USA-ekonomin bromsar in under första halvåret".

Onsdagens USA-agenda bjuder på ADP:s mätning av sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn i april, klockan 14.15, som väntas visa en uppgång med 170.000 personer, jämfört med +209.000 i mars.

Klockan 16.00 kommer industriorderdata för mars, som väntas visa en nedgång med 1,7 procent efter en ökning med 1,3 procent i februari.

Bland övriga internationella indikatorer efter den svenska marknadens stängning på måndagen kan noteras att Kinas industri-PMI steg till 53,3 i april från 53,0 i mars. Det var en något mindre uppgång än till de 53,6 som väntades enligt Bloomberg News enkät men ändå den högsta noteringen sedan mars 2011.

David Hensley, ekonom på JP Morgan, noterade i ett marknadsbrev att deras preliminära estimat om global-PMI för industrin i april, inklusive officiella data från USA, Storbritannien och Kina samt preliminära utfall från euroområdet, pekar mot en uppgång med 0,2 enheter till 51,3. Index för nya order ser ut att ha ökat 0,8 enheter, till 51,9 och produktionsindex kan ha stigit 0,6 enheter till 53,3.

Australiens centralbank, RBA, sänkte på onsdagen sin styrränta med 50 punkter, till 3,75 procent. I Bloomberg News enkät trodde endast två av 29 tillfrågade bedömare att räntan skulle sänkas med 50 punkter, övriga trodde att räntan skulle sänkas 25 punkter.

RBA-chefen Glenn Stevens motiverade beslutet med att ny information som tyder på att de ekonomiska förhållandena har varit "något svagare" än väntat medan inflationen har dämpats.

"En reduktion med 50 punkter i cash rate bedömdes därför i detta skede vara nödvändigt för att leverera den önskvärda nivån på låneräntorna", sa Glenn Stevens enligt ett pressmeddelande.

Australiensiska statspappersräntor sjönk markant efter den oväntat stora räntesänkningen, aussie-dollarn pressades samtidigt ner mot USA-dollarn och samtidigt pressade japanska yen upp något mot USA-dollarn.

Tonen var överlag positiv i den asiatiska handeln på onsdagen, med stöd av oväntat starka amerikanska industriindikatorer som bland annat bidrog till att åter pressa upp dollarn över 80-nivån mot japanska yen.

Onsdagens Europaagenda bjuder bland annat på tysk arbetslöshet för april, klockan 9.55, definitiv industri-PMI för euroområdet, klockan 9.58, samt arbetslöshet i hela euroområdet, klockan 11.00.

EU:s finansministrar ska vidare hålla ett extra Ekofinmöte för att försöka enas om nya kapitaltäckningskrav för finansinstitut.

Den svenska onsdagsagendan inleds med Silf/Swedbanks industri-PMI för april, klockan 8.30. Enligt SME Direkts enkät väntas index ha varit oförändrat på 50,2 i april jämfört med i mars.

Klockan 9.30 publicerar SCB lönestatistik för februari samt fordonsstatistik för april. Samtidigt publicerar Riksbanken protokollet från det penningpolitiska mötet den 17 april.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?