Räntor och valutor: Kronan starkare mot euron

Europeiska marknadsräntor öppnar onsdagens handel i viss uppåttendens efter att de flesta marknader hållit helgstängt på tisdagen. Euron handlas samtidigt marginellt svagare mot dollarn jämfört med noteringarna när svenska marknaden stängde vid lunchtid på måndagen.

Italienska statspappersräntor handlas samtidigt ner något på onsdagsmorgonen medan spanska räntor noteras nära oförändrade nivåer jämfört med måndagens stängning.

Det internationella sentimentet har fått stöd av oväntat stark ISM-data om USA-industrin i april, en viss fortsatt ökning i Kinas officiella industri-PMI samma månad och en oväntat stor räntesänkning från Australiens centralbank, RBA, på tisdagen. Asiatiska aktiemarknader steg överlag i tisdagens handel samtidigt som dollarn stärktes mot japanska yen.

I Kina sänkte centralbanken vidare riktvärdet för dollar/yuan-kursen ovanligt mycket inför den fjärde rundan av USA:s och Kinas strategiska och ekonomiska dialog.

Fixingkursen sänktes 0,19 procent, till 6,2670 yuan per dollar, den lägsta dollarfixingen sedan peggen övergavs i juli 2005. Fixingkursen var samtidigt 0,7 procent lägre än marknadsnoteringen vid fredagens stängning. På marknaden handlades dock dollarn strax över 6,30 yuan på måndagen, lägre än 6:31 vid fredagens stängning, men väl över centralbankens riktkurs för onsdagen

Kinas centralbank meddelade veckan före IMF/Världsbankens vårmöte att det högsta tillåtna dagliga handelsintervallet för yuanens växelkurs dubblas till 1 procent på vardera sidan om fixingkursen. På onsdagen handlas yuanen därmed med en "rabatt" på drygt 0,5 procentenheter i förhållande till riktkursen.

Onsdagens Europaagenda bjuder bland annat på tysk arbetslöshet för april, klockan 9.55, definitiv industri-PMI för euroområdet, klockan 9.58, samt arbetslöshet i hela euroområdet, klockan 11.00.

EU:s finansministrar ska vidare hålla ett extra Ekofinmöte för att försöka enas om nya kapitaltäckningskrav för finansinstitut.

Svenska statsobligationsräntor är oförändrat till svagt högre i öppningshandeln på onsdagen, kronan handlas samtidigt något starkare mot euron jämfört med måndagens svenska stängning.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska tillverkningsindustrin var oförändrat på 50,2 i april jämfört med i mars, vilket var helt i linje med SME Direkts konsensusprognos.

Silf/Swedbank konstaterar att indexet därmed fortsätter att balansera runt 50-strecket, vilket varken signalerar förstärkning eller försvagning i industrikonjunkturen. Positivt i april var att delindex för orderingång, främst exportorder, och produktion noterades med lite bättre marginal över 50-strecket än i mars. Däremot sjönk sysselsättningsindex till 46,7 i april, från 49,5, vilket indikerar minskat personalbehov i företagen, enligt Silf/Swedbank.

Klockan 9.30 publicerar Riksbanken protokollet från det penningpolitiska mötet den 17 april. Samtidigt publicerar SCB lönestatistik för februari samt fordonsstatistik för april.

Amerikanska statspappersräntor pressades nedåt på måndagen, bland annat drivet av en oväntat stor nedgång för inköpschefsindex i Chicago i april, men ett bättre utfall än väntat i nationella ISM-index för april på tisdagen vände räntetrenden och USA-räntorna fortsätter stiga svagt i tidig Europahandel.

ISM-index steg till 54,8 i april, från 53,4 i mars. Enligt Bloomberg News enkät väntades en nedgång till 53,0 i april. Delindex för nya order steg till 58,2 i april från 54,5 i mars medan produktionsindex steg till 61,0 från 58,3. Även sysselsättningsindex steg, till 57,3 i april från 56,1 i mars.

Kommentarer från en rad Fedledamöter på onsdagen bidrog vidare till att dämpa förväntningarna om att Fed kommer att lansera några nya kvantitativa lättnader inom överskådlig framtid.

Relativt duvaktiga Fedledamöter som John Williams vid Fed San Francisco och Dennis Lockhart antydde vid en konferens på tisdagen att de ekonomiska utsikterna måste försvagas markant för att de ska förorda ytterligare tillgångsköp. Charles Evans vid Fed Chicago sade att han visserligen vill göra mer för att stödja tillväxten, men han tror att Fed kan uppnå detta genom att vara mer explicita om hur länge räntan kommer att vara låg och vad som kan förmå Fed att ändra räntan.

Onsdagens USA-agenda bjuder på ADP:s mätning av sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn i april, klockan 14.15, som väntas visa en uppgång med 170.000 personer, jämfört med +209.000 i mars.

Klockan 16.00 kommer industriorderdata för mars, som väntas visa en nedgång med 1,7 procent efter en ökning med 1,3 procent i februari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Nu kan du även köpa din bil online

Att handla varor online har blivit en naturlig del av vår vardag, inte minst nu under pandemin. 

Men kan man köpa sin bil på nätet? 

Javisst! Så här enkelt är det.

Här kan du välja ut din drömbil!  

Det finns många fördelar för den som väljer att köpa sin nya bil online. Du kan till exempel själv välja tid och plats för ditt köp utan att behöva tänka på några öppettider, du kan i lugn och ro utrusta din egen drömbil och du kan göra det tillsammans med vem eller vilka du vill. 

Provkörning innan köp

För många är det viktigt att få provköra en modell innan köp. Det bokas enkelt hos någon av Mercedes-Benz agenter fysiskt eller online och efteråt kan man gå hem och smälta sina intryck innan man slutför sin konfiguration och klickar sig vidare på nätet. 

Bilen som beställts online lämnas sen ut hos din valda agent och du får en personlig genomgång av den innan det är dags att köra iväg med din nya Mercedes-Benz.

Så funkar det att beställa en Mercedes-Benz online

1. Välj din drömbil

Bläddra i Online Store och hitta den bil som passar dig bäst – välj mellan tusentals bilar som finns redo för leverans.

2. Tillval och finansiering

Lägg till vinterhjul och få dem inkluderade i din månadskostnad. För ytterligare tillval kontaktar du kundservice så hjälper de till. Hitta därefter det finansieringsalternativ som passar dig bäst, du väljer själv om du vill låna eller leasa i 12, 24 eller 36 månader och du kan även välja att betala kontant. 

Via tjänsten Produktkompassen hittar du en finansiering som passar dina behov och via Onlinekalkylatorn kan du beräkna din månadskostnad om du föredrar att låna pengar.

3. Kunduppgifter och leveransställe

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta med din beställning online. Fyll i personlig information och välj den Mercedes-Benz agent där du vill hämta ut din bil. (Gästlogin finns också tillgängligt)

4. Identifiering och kreditansökan

Identifiera dig med BankID och ansök om kredit direkt. Vid ett godkänt kreditbeslut skickas avtalshandlingarna till dig för elektronisk signering.

5. Signatur och upphämtning

Avtalshandlingar skickas till din angivna e-post och måste signeras inom 48 timmar för att beställningen ska vara giltig. Därefter får du en orderbekräftelse och din valda Mercedes-Benz agent kommer sedan kontakta dig för att boka tid och datum för upphämtning av din nya Mercedes. 

6. Kör hem i din nya Mercedes-Benz

Din Mercedes-Benz agent hjälper dig att lära känna din nya bil. Därefter återstår det bara för dig att sätta dig bakom ratten och uppleva din nya Mercedes.

Boka en provkörning här  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?