Stockholmsbörsen: Tung start på börsdagen

Stockholmsbörsen fick en tung start på fredagens handel efter att ha hållit helgstängt.

Utöver en fortsatt oro för ett grekiskt euroutträde fick sänkta spanska bankbetyg på torsdagskvällen, tillsammans med svag amerikansk statistik effekt på investerarsentiment och omvärldsbörser.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var klockan 10 ned 1,9 procent till noteringen 968,4. Stockholmsbörsens omsättning var drygt 3,2 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var omsättningen 4,4 miljarder.

"Inte överraskande växer oron för att "bank runs" snart kan bli ett återkommande inslag i andra problemutsatta länder i regionen, under ledning av Grekland", sade Jonathan Loynes på Capital Economics till Marketwatch.com med anledning av rapporter om att kunderna till spanska Bankia under torsdagen tog ut medel från den kristyngda förstatligade långivaren.

På torsdagskvällen sänkte kreditvärderingsinstitutet Moody's betygen för 16 spanska banker, och för Santander UK, med ett till tre steg. Nedgraderingarna sades i första hand återspegla bankernas egna kreditbedömningar och i fem fall även Moody's bedömning om att den spanska statens förmåga att stödja bankerna minskat. De tre största bankerna, Santander, BBVA och La Caixa fick betygen sänkta till A3 från Aa3.

Fitch har sänkt Greklands kreditbetyg till CCC från tidigare B-, vilket sades återspegla de förhöjda riskerna för att Grekland inte kan behålla sitt medlemskap i euroområdet.

I en studie har Fitch även kommit fram till att världens 29 största globala banker kommer att behöva 566 miljarder dollar i nytt kapital, eller göra sig av med cirka 5.500 miljarder dollar i tillgångar, fram till 2018 för att leva upp till de tuffare reglerna i Basel III-kapitalkraven.

De svenska storbankerna, som i sin tur väntar på besked om potentiella nedgraderingar i Moody's genomgång av banker i Västeuropa, handlades ned med Swedbank som största sänke.

Swedbank A sjönk 2,5 procent följt av SEB, ned 2,3 procent. Nordea och Handelsbanken backade 2,2 och 1,4 procent.

I USA-flödet under torsdagen visade Philadelphia Federal Reserves månatliga index på en svagare ekonomisk aktivitet i näringslivet i maj, mot april, och i statistikflödet framkom även att förtroendet bland de amerikanska konsumenterna sjönk förra veckan samt att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd var oförändrat på 370.000 stycken.

Utöver bankerna redovisade cykliska aktier och råvarubolag störst nedgångar inom OMXS30 i fredagsöppningen.

Alfa Laval, Atlas Copco, Sandvik och SKF handlades ned 2,6-3,4 procent. Volvo och Scania backade 3,7 och 2,9 procent.

JP Morgan har sänkt sina riktkurser för Volvo och Scania som en följd av att investmentbanken justerat ned sina prognoser för marknadstillväxten i Europa och Brasilien.

Volvos riktkurs sänktes till 115 kronor från tidigare 130 och Scanias till 150 kronor från tidigare 166.

Caterpillar har rapporterat att dess globala maskinförsäljning steg med 12 procent under perioden februari- april, jämfört med samma period under fjolåret.

Lundin Petroleum föll enskilt mest i storbolagsindexet, ned 4,7 procent. I sektorn föll Africa Oil 12,6 procent efter att ha backat 7,5 procent på Torontobörsen under torsdagen.

Horn Petroleum, där Africa Oil äger omkring hälften, backade drygt 50 procent i Kanada under natten efter beskedet att det avslutar borrningarna i Shabeel-brunnen i Somalia på 3.470 meters djup, och att riggen nu flyttas 3,5 kilometer norrut.

Enquest backade 3,0 procent efter att ha avrapporterat snittproduktionen för januari-april till 20.976 fat per dag.

Cassandra Oil lyfte å andra sidan 11,1 procent efter att Veckans Affärer rekommenderat köp till "hisnande hög risk".

Nedgångarna för Astrazeneca och Swedish Match begränsades till 0,2 och 0,5 procent och Nokia, upp 0,4 procent, var enda aktie på plus inom OMXS30 - en sänkt riktkurs till 2:60 euro från Deutsche Bank till trots.

ABB tappade 1,4 procent. Bolagets brittiska konkurrent Invensys redovisade på torsdagen ett rörelseresultat på 209 miljoner pund (262) för sitt brutna räkenskapsår 2011/2012. Försäljningen uppgick till 2,54 miljarder pund (2,49).

Active Biotech steg 6,9 procent. Överlevnadsdata från en fas 2-studie med prostatacancerpatienter som inte behandlats med cellgifter visade att överlevnaden efter behandling med tasquinimod är längre än vad som tidigare rapporterats för patientgruppen. Presentation sker på en konferens 1-5 juni.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?