1515

Stockholmsbörsen: Nedgången fortsätter

Stockholmsbörsen tog ett extra kliv tillbaka på fredagen efter tidigare tappade handelstimmar på grund av helgstängt under Kristi himmelfärdsdagen.

Utöver sänkta spanska bankbetyg och svag amerikansk statistik på torsdagen fick det dåliga börshumöret extra bränsle av att beslutsfattare blivit allt mer öppna för att en grekisk exit ut ur euron är ett tänkbart alternativ.

Strax före 13.20 var Stockholmsbörsens OMXS30 ned 1,9 procent till noteringen 968,4. Stockholmsbörsens omsättning var drygt 7,4 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var omsättningen 10,3 miljarder.

"Vi har haft en väldigt speciell vecka med en halvdag och stängt på torsdagen och vi får betala lite med en nedgång i dag. Det är inte många som vill köpa på sig aktier inför helgen", säger en marknadsbedömare till Nyhetsbyrån Direkt om fredagens kraftiga nedgången i Stockholm, jämfört med övriga Europa samt det faktum att USA-terminerna handlas upp.

Fitch har sänkt Greklands kreditbetyg till CCC från tidigare B-, vilket sades återspegla de förhöjda riskerna för att Grekland inte kan behålla sitt medlemskap i euroområdet.

Handelskommissionär Karel De Gucht har sagt till media att EU-kommissionen och ECB arbetar på ett krisscenario om Grekland skulle lämna euroområdet. Likaså har företrädare för både Storbritannien och Tyskland berört den känsliga frågan.

På torsdagskvällen sänkte kreditvärderingsinstitutet Moody's betygen för 16 spanska banker, och för Santander UK, med ett till tre steg. Nedgraderingarna sades i första hand återspegla bankernas egna kreditbedömningar och i fem fall även Moody's bedömning om att den spanska statens förmåga att stödja bankerna minskat. De tre största bankerna, Santander, BBVA och La Caixa fick betygen sänkta till A3 från Aa3.

"Inte överraskande växer oron för att "bank runs" snart kan bli ett återkommande inslag i andra problemutsatta länder i regionen, under ledning av Grekland", sade Jonathan Loynes på Capital Economics till Marketwatch.com med anledning av rapporter om att kunderna till spanska Bankia under torsdagen tog ut medel från den kristyngda förstatligade långivaren.

I en studie har Fitch även kommit fram till att världens 29 största globala banker kommer att behöva 566 miljarder dollar i nytt kapital, eller göra sig av med cirka 5.500 miljarder dollar i tillgångar, fram till 2018 för att leva upp till de tuffare reglerna i Basel III-kapitalkraven.

De svenska storbankerna står nu näst i tur i kön efter Österrike för potentiella nedgraderingar i Moody's granskning.

SEB backade 3,2 procent följt av Handelsbanken som sjönk 3,0 procent. Nordea och Swedbank backade 2,8 och 2,5 procent.

I USA-flödet under torsdagen visade Philadelphia Federal Reserves månatliga index på en svagare ekonomisk aktivitet i näringslivet i maj, mot april, och i statistikflödet framkom även att förtroendet bland de amerikanska konsumenterna sjönk förra veckan samt att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd var oförändrat på 370.000 stycken.

Utöver bankerna redovisade cykliska aktier och råvarubolag störst nedgångar inom OMXS30 under fredagen.

Volvo och Scania backade 4,0 och 2,8 procent.

JP Morgan har sänkt sina riktkurser för Volvo och Scania som en följd av att investmentbanken justerat ned sina prognoser för marknadstillväxten i Europa och Brasilien.

Volvos riktkurs drogs ned till 115 kronor från tidigare 130 och Scanias till 150 kronor från tidigare 166.

Caterpillar har rapporterat att bolagets globala maskinförsäljning steg med 12 procent under perioden februari- april, jämfört med samma period under fjolåret.

Lundin Petroleum föll enskilt mest i storbolagsindexet, ned 4,5 procent. I sektorn sjönk Africa Oil 12,6 procent efter att ha backat 7,5 procent på Torontobörsen under torsdagen.

Horn Petroleum, där Africa Oil äger omkring hälften, backade drygt 50 procent i Kanada under natten på beskedet att det avslutar borrningarna i Shabeel-brunnen i Somalia på 3.470 meters djup, och att riggen nu flyttar 3,5 kilometer norrut.

Enquest backade 1,1 procent efter att ha avrapporterat snittproduktionen för januari-april till 20.976 fat per dag.

Cassandra Oil lyfte å andra sidan 8,9 procent efter att Veckans Affärer rekommenderat köp till "hisnande hög risk".

Astrazeneca vände en svag nedgång mot en uppgång på 0,4 procent och Nokia avancerade 2,9 procent i Stockholm.

ABB tappade 1,1 procent. Bolagets brittiska konkurrent Invensys redovisade på torsdagen ett rörelseresultat på 209 miljoner pund (262) för sitt brutna räkenskapsår 2011/2012. Försäljningen uppgick till 2,54 miljarder pund (2,49).

Active Biotech steg 8,7 procent. Överlevnadsdata från en fas 2-studie med prostatacancerpatienter som inte behandlats med cellgifter visade att överlevnaden efter behandling med tasquinimod är längre än vad som tidigare rapporterats för patientgruppen. Presentation sker på en konferens 1-5 juni.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?