Stockholmsbörsen: Hela årets uppgång är utplånad

Stockholmsbörsen rasade direkt vid öppning på fredagen. Hela årets uppgång är nu utraderad. Den främsta orsaken är förnyad oro kring eurokrisen.

Efter drygt 40 minuters handel stod Stockholmsbörsen på fredagen på minus 2 procent.

Det skedde efter rejäla nedgångar på både de amerikanska och de asiatiska börserna. I Japan rasade exempelvis index med 3 procent.

”Nedgångarna i Asien och USA beror på förnyad oro kring eurokrisen. Det finns ett allmänt negativt sentiment kring de här frågorna och det känns inte som att vi kommer närmare en lösning”, säger Johannes Bjerner, aktiestrateg på Swedbank.

Börsraset i Stockholms föregicks av att kreditvärderingsinstitutet Moodys nedgraderat 16 spanska bankers kreditbetyg. Bland andra spanska jättar som Banco Santander och Banco Bilbao fick sänkta betyg.

Nya indikationer om en inbromsning för den kinesiska ekonomin tyngde också världens börser.

”Det finns en stärkt oro för fordonsförsäljningen i Kina. Det har kommit nya uppgifter om att bilarna inte säljer i den utsträckning som har förväntats”, säger Johannes Bjerner.

På Stockholmsbörsen skedde det kraftigaste raset på morgonen i råvarusektorn.

Lundin Mining tappade 6,3 procent, Alliance Oil föll med 5,7 procent och Boliden och Lundin Petroleum backade båda med 4,0 procent.

Även de ledande Europabörserna sjönk under den inledande handeln, om än inte lika mycket som i Stockholm.

”Det som det kokar ner till är att det är svårare nu än tidigare att hitta ljusglimtar”, säger Johannes Bjerner.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?