1515

Råvaror: WTI-oljan föll till halvårslägsta

WTI-oljan föll till sin lägsta nivå på sex månader, strax över 92 dollar per fat, på förnyad oro för att Grekland ska lämna euron, vilket skulle fördjupa den europeiska skuldkrisen och dämpa efterfrågan på bränsle.

WTI-oljan handlades i förstaterminsposition 0,33 dollar ned på 92,23 dollar per fat vid klockan 18.40. Brent- oljan var samtidigt upp 0,06 dollar till 107,50, efter att ha tappat 2:26 dollar på torsdagen.

Wolfgang Schäuble fällde på fredagen, inför helgens G8-möte som inleds på fredagen vid Camp David, det dystra uttalandet att den europeiska skuldkrisen kan tänkas vara ytterligare två år. En taleskvinna för det tyska finansdepartementet sade under fredagen att det är den tyska regeringens plikt att förbereda sig på vad en eventuell "Grexit" skulle kunna innebära. Greklands kreditbetyg sänktes därtill ett steg av Fitch sent på torsdagen på oro för att landet inte ska kunna mönstra det politiska stöd som krävs för att få det att stanna kvar i euroområdet.

Från Kina kom bostadsstatistik som visade på fallande priser i ett rekordstor tantal städer under april, och bilåterförsäljare rapporterade stora lager, som förebådar stora prissänkningar och fick de stora tyska biltillverkarnas aktier att falla.

"Alla makronyheter har varit dåliga. Oljan rör sig på vad som händer i Europa och vad det kommer att innebära här [i USA]. Under februari var folk rädda för att sälja olja, och nu är de rädda för att köpa den", sade Stephen Schork vid Schork Group i Villanova, Pennsylvania, till Bloomberg News.

På ädelmetallsfronten steg guldet till sin högsta kurs på en vecka. Enligt Bloomberg News spekuleras i att Fed kommer att avisera ytterligare stimulanser för USA:s ekonomi, vilket ökar efterfrågan på guldet som ett inflationsskydd. Under torsdagen steg guldet 2,5 procent, och i skrivande stund är det upp ytterligare 0,8 procent. Silvret har stigit drygt 2 procent på fredagen.

Kopparterminen beskrev en oregelbunden rörelse, med stigningar efter statistik om minskande lager i Kina, men tappade så småningom mark och var strax före klockan 19 i stort sett oförändrad. De lager som Shanghaiterminsbörsen bevakar sjönk för sjätte veckan i rad till 173.814 ton, enligt data publicerad på fredagen. Minskningen var drygt 7 procent jämfört med förra veckan, och nivåerna är nu de lägsta sedan januari.

Bomullen steg 1,4 procent, vilket var det mesta på tre veckor. Enligt Bloomberg News börjar amerikanska bönder nu att överväga att odla annat än bomull till följd av den senaste tidens prisfall. USA är världens största bomullsexportör. Tidigare rapporter från USA:s jordbruksdepartement har redovisat 11 procent lägre skördeyta bomull i år än i fjol, men detta kan enligt prognoser från Goldman Sachs mycket väl komma att justeras ned vid nästa jordbruksdepartementrapport, som publiceras den 29 juni.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?