Räntor och valutor: Flykt till säkerhet

Den europeiska skuldkrisen och frågan om en grekisk euro-exit fortsätter att lägga sordin på marknaderna i fredagens inledning.

New York-börsen sjönk på torsdagen för femte dagen i rad, Asienbörserna är ned, euron tappar och de obligationer som betraktas som "safe haven" trycks ned till nya rekordlåga nivåer.

Tyska räntor handlas på morgonen i princip oförändrat, men har sedan tidig svensk stängning på onsdagen sjunkit 3-6 punkter. Spanska räntor stiger 4-6 punkter och italienska är 5-10 punkter upp i fredagens inledning.

Moody's sänkte på torsdagen kreditbetyget för 16 spanska banker med ett till tre steg. Betyget för de tre största bankerna Banco Santander, BBVA och La Caixa, sänks tre steg.

Bakom nedgraderingen ligger ett svårt konjunkturläge, minskad kreditvärdighet för staten, försämrad kreditkvalitet och begränsad tillgång till marknadsfinansiering.

Robert Bergqvist på SEB funderar i bankens morgonbrev kring "verktygen" för att få ned ränteläget, och sannolikheten för att metoden fungerar. Tillväxt i omvärlden/Spanien bedöms ha låg sannolikhet, liksom nya treårslån (LTRO) eller köp av värdepapper (SMP) från ECB.

"LTRO är i första hand ett likviditetsinstrument och att förmå till exempel spanska att låna för att utan tvång köpa spanska statspapper blir svårt medan utökade ECB-köp av statspapper kan fungera men är kontroversiellt och kan få motverkande effekt genom stigande räntor", skriver Robert Bergqvist.

Högre sannolikhet har euro-kollektiva garantier/finansiella resurser genom bland annat EFSF eller steg mot fiskal/politisk union och trovärdiga uthålliga sparprogram, men det åtföljs å andra sidan av stora politiska/demokratiska utmaningar.

Fitch sänkte Greklands kreditbetyg till CCC med hänvisning till det osäkra läget efter valet. Det tidigare tabut om att tala om en grekisk euro-exit som ett möjligt alternativ har definitivt brutits på senare tid, och på torsdagen var den brittiske finansministern George Osborne ute och meddelade att de håller på med planer för hur de ska hantera läget om Grekland lämnar euroområdet.

Den tyske kollegan Wolfgang Schäuble sade på fredagsmorgonen att de "multipla" kriserna fortsätter och att det är viktigt att hitta en gemensam europeisk ståndpunkt vid G8-mötet i helgen. Han upprepade att han vill att Grekland blir kvar i euroområdet och sade sig vara redo att omfamna strävan och förslag om snabbare tillväxt i euroområdet.

IMF uppgav på torsdagen att de respekterar den politiska processen i Grekland och inte kommer att återvända till landet för sin översyn av låneprogrammet förrän nyvalet har hållits den 17 juni.

Alexis Tsipras, ledare för Syriza, hävdade på torsdagen att det grekiska euromedlemskapet inte äventyras av hans parti, utan av de "bankrutta" villkoren i stödpaketet.

Ny Demokratis ledare Antonis Samaras sade att valet inte handlar om endera partiet utan om Grekland vill förbli en del av Europa, eller om de vill lämna och därmed "förlora mycket och riskera än mer". Opinionsmätningar som genomförts sedan valet den 6 maj indikerar ökat stöd för Syriza, och enligt en enkät från Pulse skulle Syriza få 22 procent av rösterna, mot 19,5 procent för Ny Demokrati och 14 för Pasok.

"Ingen vet exakt vad som kommer att släppas loss när Grekland går i default och exit. Vi har redan sett insättningar fly från Grekland. När Grekland lämnar så kommer vi att få se en bankrun i Portugal och Spanien, och jag tror att ECB tvingas stiga in och fylla det gapet", sade Megan Greene på Roubini Global Economics till Bloomberg News.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen handlas på 1,71 procent, 6 punkter ned jämfört med tidig svensk stängning i onsdags.

Svenska räntor öppnar något ned, medan kronan sammantaget har tappat 10 öre mot dollarn men stärkts 3 öre mot euron från onsdagen.

På valutamarknaden i övrigt har euron tappat till 1:266 mot dollarn och 100:35 mot yenen. Vid svensk stängning i onsdags var motsvarande noteringar 1:270 respektive 102:50.

"Marknaden är mycket orolig för smittspridning och Spanien är sannolikt främsta fokus för uppmärksamheten efter Grekland. Om euron bryter igenom 1:26 mot dollarn, så finns det sannolikt inte så mycket stopp för att gå mot de lägstanivåer vi såg under 2010", sade Thomas Averill på Rochford Capital till Bloomberg News.

Alan Ruskin på Deutsche Bank tror att Grekland ändå kommer att stanna kvar i euroområdet.

"Oavsett vem som väljs den 17 juni så kommer de så småningom, möjligen efter en del ytterligare förhandlingar, välja att vara kvar inom euroområdet. Detta bör leda till en viss återhämtning i riskaptiten och ge visst stöd till euron", sade Alan Ruskin till Bloomberg News.

Yenen har stärkts till 79:30 mot dollarn, efter att ha varit över 80:40 under torsdagen. Japans finansminister Jun Azumi har noterat utvecklingen och upprepade på fredagen att överdrivna valutarörelser inte är önskvärt, att de fortsätter bevaka valutamarknaden noga och är redo att vidta åtgärder vid behov.

Fredagens agenda är tunn och sökområdet behöver breddas till italienska industriorder och kanadensiskt KPI för att hitta några träffar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?