Europabörser: Fortsatt oro

Europabörserna noterar en negativ handelsession på fredagen. Forsatt Greklandsoro präglar de finansiella marknaderna och sänkta kreditbetyg för spanska banker bidrar vidare till en ökad riskaversion i regionen.

"Vi väntar oss att risken här är assymetrisk, med positiva signaler som ger minimal effekt, medan negativa signaler är mycket mer troliga att driva marknaden", kommenterar Rabobank.

New York-börserna avslutade torsdagens handel i rött territorium där svag statistik i form av Philly Fed-index, som var en stor besvikelse, bidrog till att sänka Wall Street. I takt med en ökad riskaversion fortsatte volatilitetsindexet VIX, som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 optioner, att stiga och noterades upp 10 procent vid 24,49.

Under natten har de asiatiska börserna tagit fasta på det negativa börssentiment och retirerade på bred front.

Moodys meddelade sent under gårdagen att man sänker kreditbetygen för 16 spanska banker, däribland Banco Santander och Banco Bilbao.

Efter att ha handlats nedåt rekylerade ovannämnda banker och steg 1,8 respektive 2,3 procent vardera.

Stoxx 600 sektorindex för bankerna var ned 0,4 procent. Bland övriga bankaktier noterades en oregelbunden utveckling. BNP Paribas steg 1,1 procent, Deutsche Bank var upp 0,6 procent medan Royal Bank of Scotland och HSBC föll tillbaka med 3,3 respektive 0,9 procent vardera.

Bland övriga sektorer ledde verkstad, telekom och råvaror nedgångarna och var ned mellan 2,2-2,6 procent. Enda sektorn i positivt territorium var kraft som steg med marginella 0,1 procent.

Bland enskilda aktier föll fordonstillverkarna Daimler, MAN och Volkswagen med 2,1-2,4 procent vardera. Gruvjättarna Rio Tinto och BHP Billiton var ned 1,7 respektive 1,4 procent.

Vidare har kreditvärderingsföretaget Fitch sänkt kreditbetyget för Grekland från B- till CCC med hänvisning till ökad risk för att landet kommer att behöva lämna den europeiska valutaunionen EMU. Även det kortsiktiga betyget sänks.

Om nyvalet den 17 juni inte resulterar i en regering med mandat att fortsätta anpassningsprogrammet är det troligt att Grekland kommer att lämna EMU, skrev Fitch i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Marknaden övergav risktillgångar mot säkrare alternativ, där den tyska tioårsräntan noterades vid 1,398 procent vilket är den lägsta nivån någonsin.

På statistikfronten var de tyska producentpriserna upp med 0,2 procent under april jämfört med mars. I årstakt var priserna upp med 2,4 procent (+3,3 procent föregående månad). Analytiker hade räknat med +0,3 procent i månadstakt och en årstakt på +2,6 procent, enligt Dow Jones Newswires enkät.

I övrigt gapar dagens statistikagenda tom på fredagen.

Marknadens fokus ställs vidare på Facebook som kommer att börsnoteras på Nasdaq på fredagen till teckningskursen 38 dollar per aktie. Facebook blir det 23:e största börsnoterade bolaget på den amerikanska aktiemarknaden före bolag som Amazon och Cisco, enligt Capital IQ.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?