Europabörser: Nedåt över hela linjen

De ledande börserna i Europa föll brant på torsdagen sedan oron för de spanska och grekiska ekonomierna fått förnyad fart.

Expeditionsministären som ska styra Grekland fram till nyvalet den 17 juni har tillträtt. Men det dämpar inte omvärldens och finansmarknadernas oro för följderna om landet skulle tvingas eurozonen.

De europeiska börserna vände skarpt nedåt i torsdagens eftermiddagshandel. Både börserna i Madrid och Milano sjönk när rapporter om en rusning för att ta ut pengar i spanska Bankia drabbade banksektorn i både Spanien och Italien.

Börsen i Milano backade 1,5 procent och Madridbörsen föll med 1,1 procent.

Londons FTSE-index tappade 1,2 procent. I Frankfurt föll DAX-index också 1,2 procent och även Paris CAC-index sjönk med 1,2 procent.

Euron föll till den lägsta nivån på fyra månader till följd av oro för läget ska förvärras i Spanien och Italien.

Nedgången är framkallad av dödläget efter nyvalet i Grekland den 4 maj. Men nästa nyval i juni innebär ingen garanti för att landet får en livskraftig regering som kan genomdriva omställningen som är villkoret för EU:s och valutafonden IMF:s stödpaket.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?