USA-börser: Uppåt efter stark statistik

New York-börserna steg på onsdagen efter att data över industriproduktion och husbyggande glatt investerarkollektivet.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.40 upp 0,5 procent till noteringen 12.699. S&P 500 avancerade 0,7 procent till 1.340, och Nasdaq Composite ökade 0,5 procent till noteringen 2.909,7. Omsättningen uppgick till 190 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 470 miljoner aktier på Nasdaq.

Efter några dagars kräftgång, i spåren av JP Morgans tradingförlust, var finansbolag bland bästa sektorer på onsdagen. JP Morgan var upp 1,2 procent och Bank of America steg med 1,0 rocent.

Starkast inom Dow Jones för dagen var dock General Electrics som steg med 3,6 procent. Styrelsen för GE Capital meddelade på onsdagen att det planerar en kvartalsutdelning på 475 miljoner dollar till moderbolaget General Electric samt en extrautdelning på 4,5 miljarder dollar i samma riktning under 2012.

På statistikfronten visade en rapport från Federal Reserve på att USA:s industriproduktion steg med 1,1 procent i april jämfört med föregående månad. Enligt Bloomberg News prognossammanställning väntades en uppgång på 0,6 procent jämfört med föregående månad.

Vidare steg bostadsbyggandet i USA med 2,6 procent i april, jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 717.000 bostäder. Analytiker hade i Bloomberg News enkät väntat sig att byggandet skulle ha stigit till en årstakt på 685.000 bostäder.

Husbyggarna KB Home och Standard Pacific steg på onsdagen med 2,2 respektive 1,5 procent efter statistiken.

General Motors återfanns också bland vinnarna på onsdagen efter att Warren Buffetts Berkshire Hathaway på tisdagskvällen meddelat att det nu äger 10 miljoner aktier i biltillverkaren.

Efter att tidigare ha höjt prisintervallet i sin introduktionspris 34-38 dollar per aktie, från 28-35 dollar, har Facebook nu ökat antalet aktier i sin börsintroduktion med 25 procent till 421 miljoner aktier. Därmed kan introduktionen inbringa upp till 16 miljarder dollar.

Volvokonkurrenten Deere, som lämnade rapport för det andra kvartalet på onsdagen, sjönk med 1,6 procent i inledningen trots ett resultat och en försäljning över förväntan.

Tidigare i veckan har fokus riktats mot Grekland och det förestående nyvalet. På onsdagen uttalade ECB-chefen Mario Draghi att centralbanken starkt förordar att Grekland blir kvar i euroområdet.

På räntemarknaden tickade den amerikanska tioåringen upp dryga 4 procent till 1,80 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?