Stockholmsbörsen: Grekland pressar kurserna

Stockholmsbörsen har inlett onsdagen med lägre kurser i linje med de ledande Europabörserna.

Greklands misslyckade försök att bilda en ny regering och rapporter om att grekiska bankkunder tagit ut 700 miljoner euro från lokala banker under måndagen är det som tynger kurserna.

SIX Generalindex var vid klockan 09.42 ned med 1,7 procent till 297 och OMXS30-index sjönk 1,6 procent till 983. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 1,8 miljarder kronor.

Den svenska aktiemarknaden stänger redan klockan 13.00 på onsdagen inför Kristi himmelsfärdsdag.

Råvarubolagen tog täten i nedgången. Boliden backade 3,5 procent till 91,65 kronor och Lundin Mining 4,5 procent till 26,35 kronor.

Även verkstäderna hade en tung öppning. Atlas Copco handlades ned 2,1 procent till 143,60 kronor, Sandvik 2,7 procent till 92,25 kronor och SSAB 4,5 procent till 58,60 kronor.

Volvo Lastvagnars leveranser minskade med 4 procent till 18.497 lastbilar i april jämfört med samma månad i fjol. I Europa minskade leveranserna med 22 procent. I Sydamerika noterades en minskning om 30 procent och i Nordamerika steg leveranserna med 39 procent. Aktien backade 3,0 procent till 81,50 kronor.

Cheuvreux har sänkt rekommendationen på utomhusproduktstillverkaren Husqvarna till underperform, från tidigare outperform. Riktkursen på 37,50 kronor upprepas samtidigt. Aktien försämrades 4,1 procent till 33,90 kronor.

Bäst på large caplistan gick några ocykliska bolag. Astra Zeneca, Getinge och Elekta noterades endast mindre kursförändringar.

Konfektyrtillverkaren Cloettas rapport föll inte placerarna i smaken. Bolaget redovisar ett resultat före skatt på -112 miljoner kronor (-84) för det första kvartalet 2012. Jämförelsestörande poster uppgick till -53 miljoner kronor (-9). Aktien tappade 5,0 procent till 15,20 kronor.

Pris- och informationssystemleverantören Pricer har genom partnern PSI Group tecknat avtal med en ledande livsmedelskedja i Norden avseende system av elektroniska hyllkantsetiketter. Ordern, som är värd 90 miljoner kronor, är bolagets hittills största i Norden. Aktien klättrade 3,7 procent till 11,10 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?