1515

Råvaror: Oljans fall bromsas

Råvarorna handlas fortsatt lägre på bred front, även om en viss stabilisering och korrektion uppåt kunde skönjas under onsdagsförmiddagen.

På oljemarknaden handlas WTI-oljan i förstaterminsposition 1,50 dollar ned på 92,48 dollar per fat vid klockan 11.00, medan Brent-oljan är 1,03 dollar lägre på 111,21.

"Tills den grekiska situationen har lösts på något sätt, så kommer marknaden att prissätta den pågående osäkerheten och risken för ytterligare försämring av tillväxtutsikterna", sade Peter Richardson på Morgan Stanley till Bloomberg News.

Priserna på råvarumarknaden tyngs även av den starkare dollarn, som gynnats av det osäkra läget. Mot euron har dollarn stärkts till 1:272, vilket kan jämföras med 1:290 i början av veckan.

En viss dollarförsvagning noterades under förmiddagen, men ICE:s dollarindex, som mäter dollarns utveckling mot sex större valutor, har stigit 13 dagar i följd till 81.27, den längsta obrutna uppgången sedan starten för detta index 1973.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja steg med 6,6 miljoner fat under föregående vecka.

Lagren av bensin minskade med 2,6 miljoner fat, medan raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande minskade 0,2 procentenheter till 84,8 procent.

I den officiella statistiken från USA:s energidepartement, DOE, på onsdagen väntas råoljelagren ha stigit med 1,8 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha sjunkit 0,1 miljoner medan kapacitetsutnyttjandet väntas ha stigit med 0,5 procentenheter.

Barclays noterar att Seaway-ledningen, som tas i bruk på torsdagen och som ska transportera olja från Cushing till Gulfkusten för att lätta på trycket vid lagerplatsen, inte kommer att göra så mycket för att lätta på den "överfyllnad" som hållit WTI under Brent under en längre tid.

"På kort sikt kommer 150.000 fat per dag till årsslutet inte att göra så stor skillnad annat än en månad eller två av stöd till Cushing", sade Amrita Sen på Barclays till Bloomberg News.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange har kopparns tremånadertermin sjunkit 98 dollar till 7.668 dollar per ton, medan zink sjunkit 22 dollar till 1.912.

Nyheterna från Grekland och tecken på en mer markerad inbromsning i Kina har dämpat efterfrågan på bland annat koppar.

"Osäkerheten i Grekland utgör en systemrisk mot de globala finansmarknaderna. Detta är vad folk verkligen är oroliga för", sade Lian Zheng på Xinhu Futures till Bloomberg News.

Samtidigt noteras guldet till 1.536 dollar per uns, motsvarande en nedgång med cirka 8 dollar. Silvret har sjunkit 0,27 dollar till 27,45.

"Det är en 'risk av'-miljö. Folk är oroade för likviditeten och de kommer att leta efter säkerhet i USA- dollarn", sade Peter Hickson på UBS till Bloomberg News.

Guldet har sjunkit med 20 procent sedan toppen i september förra året. RBS, ABN Amro och Barclays är banker som sänkt sina prognoser för guldet, medan Goldman Sachs fortsatt spår att guldet ska stiga med 25 procent till 1.940 dollar per uns kommande tolv månader.

Enligt snittet i en Bloomberg-enkät bland elva bedömare spås guldet handlas på i snitt 1.740 dollar per uns i år, vilket kan jämföras med snittet på 1.672 dollar hittills i år.

"Guld är bara ytterligare en risktillgång. Det gav mycket pengar om du tog risken för åtta eller tio år sedan. Ett riktigt safe-haven skulle vara en hög med schweizerfranc eller dollar-sedlar i höga valörer, förvarade i ett bankfack", sade Michael Aronstein på Marketfield Asset Management till Bloomberg News.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?