Europabörser: Röda siffror på grekisk oro

Rädslan för att Grekland ska lämna eurozonen fortsätter att sänka världens aktiemarknader och Europabörserna har inlett onsdagen nedåt.

Efter att alla koalitionsförsök misslyckats blev det i går definitivt klart att Grekland blir tvunget att hålla nyval i juni. Enligt de senaste opinionsmätningarna skulle vänsterpartiet Syriza, som motsätter sig sparpaketen Grekland måste genomföra, att segra i valet. Från tyskt håll kommuniceras budskapet att det i praktiken blir en folkomröstning om huruvida Grekland ska stanna kvar i eurozonen eller inte.

"De direkta ekonomiska och finansiella effekter av ett grekiskt utträda behöver inte vara katastrofala. Den viktigaste frågan är i så fall om politikerna kan förhindra spridningseffekter", skriver Capital Economics i en kommentar.

Samtidigt uppgav Greklands centralbankschef George Provopoulos att grekerna tagit ut 700 miljoner euro från sina bankkonton efter förra veckans val. Situationen kan dessutom komma att förvärras.

På obligationsmarknaden fortsatte de spanska och italienska räntorna att stiga. Den spanska 10-åringen noteras omkring 6,50 procent och den italienska kring 6 procent. Bedömare brukar tala om att 7 procent utgör en kritisk nivå.

På börserna syntes råvarurelaterade aktier och andra konjunkturkänsliga bolag bland de största förlorarna.

Inom gruvsektorn föll Antofagasta 3,5 procent medan BNP Billiton och Xstrata backade 2,3 respektive 3,4 procent.

På statistikfronten rapporterades det att arbetslösheten i Storbritannien uppgick till justerade 4,9 procent i april, vilket var ungefär i linje med förväntningarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?