USA-börser: Greklandsoron fick övertaget

USA-börserna stängde ned, men handlades oregelbundet, på tisdagen efter att den grekiska presidenten strax före öppning i New York aviserat att landet går till nyval.

Samtidigt visade statistik att läget i New Yorks industri var starkare än väntat och att stämningsläget bland amerikanska husbyggare var högre i maj än månaden före.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,5 procent ned till noteringen 12.632. S&P 500 backade 0,5 procent till noteringen 1.331,7, och Nasdaq Composite tappade 0,3 procent till 2.893,8. Omsättningen uppgick till 850 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

Samtliga sektorer på det breda indexet stängde ned, där råvarubolagen backade mest med 2,1 procent.

En talesman för Greklands president Karolos Papoulias gick strax före amerikansk börsöppning ut med att landet kommer att gå till nyval efter att partierna inte kunnat nå en uppgörelse. Han sa också att en expeditionsregering kommer att utses på onsdagen.

På makrofronten i USA prickade såväl KPI som detaljhandel, för april, i det närmaste förväntningarna i Bloomberg News analytikerenkät. Vidare steg Empire State Manufacturing Index, som mäter affärsförhållandena för industrin i delstaten New York, mer än väntat i maj.

Stämningsläget bland amerikanska husbyggare steg i maj jämfört med månaden före. Det framgår av National Association of Homebuilders, NAHB, och Wells Fargos index över förtroendet bland de amerikanska husbyggnadsföretagen. Indexet uppgick till 29 i maj, jämfört med reviderade 24 föregående månad (25).

Ett oväntat styrkebesked kom från den tyska ekonomin, som växte betydligt mer än väntat under det första kvartalet, drivet av stark nettoexport. BNP-utfallet bidrog till att euroområdet som helhet lyckades undvika en "teknisk" recession.

I finanssektorn steg JP Morgan med 1,3 procent, vilket var mest på Dow Jones.

JP Morgans vd sa under dagen att han inte ser någon anledning varför företagets tradingförlust på 2 miljarder som offentliggjordes förra veckan skulle påverka företagets utdelning. Det skriver Bloomberg news.

Kosmetikaföretaget Avon Products sjönk 10,7 procent efter att Coty dragit tillbaka sitt bud på 10,7 miljarder dollar för företaget.

Amylin Pharmaceuticals steg 6,4 procent sedan Bloomberg News rapporterat att en rad läkemedelsbolag - Astra Zeneca, Pfizer, Sanofi, Merck, Takeda, Roche och Bristol-

Myers Squibb - är intresserade av att förvärva företaget.

På räntemarknaden har räntan på amerikanska tioåriga statsobligationer tickat upp en halv punkt till 1,77 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?