1515

Stockholmsbörsen: Greklandsbesked sänkte

Beskedet om nyval i Grekland fick omvärldsbörserna att vända nedåt på tisdagen, efter en positiv inledning då tysk BNP stigit mer än väntat i första kvartalet.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde ned 0,6 procent på noteringen 999,2. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 11,7 miljarder kronor och inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var siffran 15,6 miljarder kronor.

I Europa backade tyska DAX 0,8 procent. Londonbörsens FTSE sjönk 0,7 procent och franska CAC tappade 0,6 procent.

"Vi är fullständigt styrda av makropolitiska händelser så det är väldigt lite intresse kring vad som händer på företagssidan. Marknaden uppskattade inte att det blir nyval i Grekland. Sedan kompenserades det lite av hyfsade makrosiffror från USA, men det räckte inte riktigt till för att skingra Greklandsoron", säger en analyschef till Nyhetsbyrån Direkt.

Strax efter klockan 15 på tisdagen bekräftades att Grekland inte kunnat nå en uppgörelse om att bilda en ny regering och att det därmed kommer att bli nyval i landet.

På ämnet Grekland sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble att stödpaketet för Grekland och det åtföljande programmet för att stabilisera statsskulden till år 2020 inte är förhandlingsbart, och inte kommer att omförhandlas.

Finansminister Anders Borg sa på ekofinmötet i Bryssel att Grekland först och främst måste bestämma sig om landet vill vara kvar i EMU och uppfylla det ekonomiska programmet eller inte. Om effekten på Sverige av ett grekiskt utträde ur euron sade han att den väntas bli relativt begränsad.

"Vi har nästan ingen exponering mot Grekland i det svenska banksystemet. Och vi har en mycket begränsad utrikeshandel med Grekland. Risken för oss är om det sprider sig i världsekonomin", sa Anders Borg.

Nordea och SEB tappade mest av storbankerna, ned 2,1 och 2,0 procent medan Swedbank klarade sig bäst, ned 0,5 procent.

I en färsk analys på tisdagen prognostiserade Credit Suisse att Swedbank kan återköpa aktier för minst 6 miljarder kronor nästa år och höjde rekommendationen till outperform.

Assa Abloy och Lundin Petroleum backade 2,4 procent vardera och redovisade tillsammans med Boliden och Nordea svagast utveckling inom storbolagsindexet. Nedgången vägdes till viss del upp av uppgångar för H&M och Swedish Match.

Defensiva Swedish Match var största vinnare inom OMXS30, upp 2,8 procent, med HSBC som stor nettoköpare av aktien.

H&M, som släppte försäljningssiffror för april som i stort sett kom in i linje med SME Direkts konsensusprognos, steg 0,5 procent. Bank of America/Merrill Lynch har därutöver upprepat köp för aktien baserat på en positiv syn på Tyskland.

Clas Ohlsons, vars totala försäljning steg något mer än väntat under april, sjönk dock 1,3 procent.

Efter att både NCC och Skanska redovisat svag utveckling i Norge och Finland utgjorde Peab inget undantag. Tillsammans med en lägre marginalnivå i stora svenska projekt tyngde det byggmarginalen i det första kvartalet. En stark orderingång tillhörde ljuspunkterna. Peab stängde ned 0,5 procent.

UBS har höjt rekommendationen för Fabege till köp och fastighetsbolagets aktie stängde 2,0 procent högre.

Den tyska ekonomin växte med 0,5 procent sekventiellt i första kvartalet, mot väntade 0,1 procent, drivet av stark nettoexport. Det bidrog till att euroområdet, med oförändrad BNP-siffra i kvartalet, lyckades undvika "teknisk" recession.

Från USA överraskade både ett förbättrat stämningsläge bland husbyggarna i maj liksom indexet för affärsförhållandena för industrin i delstaten New York, som båda kom in bättre än förväntat jämfört med Bloomberg News analytikerenkäter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?