Råvaror: Kopparn i botten

Priserna på råvaror visade blandade små rörelser på tisdagsförmiddagen. Kopparn fortsatte ned på nya lägstanivåer medan guldet var mer stabilt.

På råoljemarknaden visade WTI-oljans förstatermin en nedgång om 0,40 dollar till 94,38 dollar per fat. Nordsjöoljan Brent var samtidigt upp 0,24 dollar till 111,81.

Marknadsaktörer som Bloomberg News talat med pekade ut svaga omvärldsfaktorer och förestående statistik, bland annat den amerikanska lagerstatistiken, som styrande parametrar.

"Alldeles klart kommer man att fokusera på oljelagren i USA och priserna förväntas falla som en följd av lageruppbyggnad", säger Jeremy Friesen, råvarustrateg vid Societe Generale i Hongkong, till Bloomberg News.

Lagren, som rapporteras veckovis, väntas visa en ökning med 1,5 miljoner fat vad gäller råolja till totalt 381 miljoner, den högsta nivån på 21 år. Även lagren vid Cushing, leveranspunkten för WTI-kontrakten, väntas visa uppgång till de högsta nivåerna sedan statistiken från hubben började publiceras år 2004.

Den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet släpps på onsdagen, men föregås av den inofficiella API-rapporten sent på tisdagskvällen.

"Påbyggnaden av lagren i USA är något att överväga. Men på andra sidan av myntet har den amerikanska ekonomin visat imponerande tecken på återhämtning. Emfasen för oljepriserna kommer slutligen att ligga på var efterfrågan växer starkast, som Kina och Indien", sade Christopher Bellew, mäklare vid Jefferies Bache till Bloomberg News.

Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi fortsatte i helgen att försöka tala ned oljepriserna, som han tidigare har gjort med viss framgång. Han sade att Brent borde falla till 100 dollar per fat, eftersom det finns ett överutbud på oljemarknaden. Saudiarabien pumpade hela 10,1 miljoner fat per dag i april, enligt statistik från Opec.

Positiv BNP-statistik från Tyskland var inte tillräcklig för att bidra med något betydande stöd till sentimentet på råvarumarknaderna. BNP-tillväxten uppgick till 1,2 procent det första kvartalet jämfört med samma kvartal 2011, klart över väntade +0,8. Jämfört med fjärde kvartalet ökade BNP 0,5 procent (väntat +0,1).

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades kopparn ned 35 dollar till 7.805 dollar per ton, den lägsta nivån sedan mitten av januari.

"Så länge som sentimentet bland marknadsaktörer fortsätter att vara generellt negativt, kan metallerna också väntas vara pressade. Med det sagt borde vi se ökat köpintresse och opportunistiskt beteende bland marknadsaktörer när priserna faller under eller hamnar nära psykologiskt viktiga nivåer. Tecken på detta börjar redan synas", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Bland ädelmetallerna steg guldet 1 dollar till knappt 1.558 dollar per uns, efter att ha fallit till årslägsta på tisdagen. Samtidigt steg silvret 0,11 dollar till 28,26 dollar per uns.

"Givet storleken på likvideringen som har skett de senaste sessionerna och översålda signaler, kan aktörer leta efter en del billiga köp för att bygga upp deras exponering", sade James Moore, analytiker vid TheBullionDesk.com, men tillade att investerare troligen kommer att vara nervösa över fortsatta problem i euroområdet.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?