1515

Räntor och valutor: Euron stärks mot dollarn

En oväntat stark BNP-tillväxt i Tyskland har bidragit till att räntorna i Europas kärna öppnar upp på tisdagen samtidigt som euron stärkts mot dollarn.

Europabörserna öppnar upp och i periferin sjunker räntorna någon punkt i båda Spanien och Italien inför en fullspäckad makrodag med en lång rad besked från båda sidor Atlanten.

Den svenska kronan visar små förändringar mot både dollarn och euron och svenska marknadsräntor öppnar 1-3 punkter upp. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan stiger 3 punkter till 1,47 procent i den inledande handeln och även den tyska tioårsräntan stiger 3 punkter till 1,47 procent.

Mitt i alla Greklandsoro kom ett oväntat styrkebesked från den tyska ekonomin, som växte betydligt mer än väntat under det första kvartalet, drivet av en stark nettoexport. Enligt preliminär statistik steg BNP 0,5 procent från det fjärde kvartalet, vida över de +0,1 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade väntat sig och en återhämtning från BNP-nedgången på 0,2 procent under det fjärde kvartalet. I årstakt steg BNP 1,2 procent, väntat +0,8 procent.

"Det här var en mycket stark återhämtning. Nedgången under det första kvartalet var inte början på en recession utan bara en ekonomisk dipp", sade Jörg Krämer, ekonom vid Commerzbank, till Reuters.

I Frankrike var BNP som väntat oförändrad under det första kvartalet och på måndagskvällen nedgraderade Moody's 26 kreditbetyget för italienska banker.

I Grekland fortsätter arbetet med att bilda en ny regering och det senaste budet är att president Karolos Papoulias vill försöka bilda en teknokratregering för att bryta det politiska dödläget och undvika nyval.

Presidenten kommer klockan 13.00 svensk tid på tisdagen att träffa alla partier i parlamentet utom det ultranationalistiska Gyllene gryning, för att söka stöd för tanken på en opolitisk regering med framstående personer.

Det är dock tveksamt vilket politiskt stöd en sådan lösning har. Partiet Pasok har sagt sig stödja detta förslag, men Paskos ledare Evangelos Venizelos sade på måndagskvällen att han inte är optimistisk angående utsikterna att en regering ska kunna bildas.

Ledaren för Demokratisk vänster, Fotis Kouvelis, motsätter sig planen på en teknokratregering och kommer vid tisdagens möte fortsatt kommer att driva sitt krav på en samlingsregering, vilket redan har avvisats av Syriza, det näst största partiet.

Ledaren för Syriza, Alexis Tsirpis, bojkottade i sin tur måndagskvällens möte, men kommer enligt medieuppgifter att delta i tisdagens möte.

Frånsett de fortsatta försöken att bilda en regering ska Grekland under tisdagen dessutom att emittera tremånaders statsskuldsväxlar för 1 miljard euro och landet måste också bestämma sig för om det ska återbetala 436 miljoner euro till innehavare av tioåriga statsobligationer som inte ville vara med på obligationsbytet.

Efter måndagskvällens eurogruppsmöte sade eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker att euroländerna vill göra allt för att behålla Grekland i euroområdet och att ett grekiskt euroutträde inte hade diskuterats vid mötet.

Han öppnade också för att euroländerna kanske skulle gå med på att mjuka upp Greklands budgetmål med tanke på den förvärrade ekonomiska situationen. Detta kräver dock att en ny regering finns på plats som till fullo ställer sig bakom anpassningsprogrammet.

I Europa vänds blickarna mot preliminär statistik över BNP från ett antal euroländer, liksom från euroområdet som helhet. Efter den starka tyska tillväxten finns en klar uppåtrisk mot prognosen att BNP i euroområdet ska ha sjunkit med 0,2 procent mellan det fjärde och det första kvartalet.

Dagen bjuder också på tyskt ZEW-index för maj, väntat en nedgång till 39,0 från 40,7 i april, och till kvällen kommer den då nyinsvurne franske presidenten Francois Hollande att resa till Berlin och för ett första möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Dessutom är det ekofinmöte i Bryssel under förmiddagen.

Statistik från Mäklarstatistik visade att de svenska bostadsrättspriserna steg 2 procent mellan mars och april, medan villapriserna steg 1 procent. Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna stigit 5 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, medan villapriserna stigit 2 procent.

"Jag ser försiktigt positivt på den utveckling vi nu ser, och det är en ljusglimt att det är mer stabilt på bostadsmarknaden", säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

Vice Riksbankschef Barbaro Wickman-Parak talar om sin syn på omvärlden och Sverige klockan 10.30. Dessutom presenterar SCB kortperiodisk sysselsättningsstatistik för det första kvartalet och Exportrådets släpper exportchefsindex för det andra kvartalet.

USA-räntorna stiger svagt, med tioårsräntan 1 punkt upp till 1,78 procent, från måndagens svenska stängning.

Även USA-agendan är tung, med bland annat KPI och detaljhandel för april liksom Empire Manufacturing Index och NAHB husmarknadsindex för maj.

Statistik under natten visade att de utländska direktinvesteringarna i Kina minskade med 0,7 procent mellan mars och april och därmed har sjunkit sex månader i rad.

Shen Danyang, talesperson vid Kinas handelsdepartement, sade att kinesiska myndigheter är försiktigt optimistiska om utsikterna för de utländska direktinvesteringarna. Han sade vidare att departementet är "vare sig optimistiskt eller pessimistiskt" om utrikeshandeln.

På valutamarknaden fick sig euron en skjuts efter den oväntat starka tyska BNP-statistiken. Euron har stärkts till 1:286 mot dollarn från 1:283 vid måndagens svenska stängning.

Den svenska kronan är från måndagen i stort sett mot oförändrad till 7:03 mot dollarn och har tappat 2 öre till 9:04 mot euron.

Table


Innehåll från GetacceptAnnons

Försäljning digitalt – kan ge upp till 30% högre hitrate

Att sälja digitalt kan lätt förknippas med en opersonlig säljprocess. Det blir svårare att visa vår personlighet, och offerten drunknar i en mailkorg tillsammans med minst tio andra. Så hur gör man för att inte bara klara av, utan till och med förbättra, sin försäljningsprocess när man säljer digitalt? 

– Det handlar om att hitta kommunikationskanaler som inte redan är mättade, säger medgrundaren av Vainu, Mikko Honkanen.

På Vainu har man tagit i bruk GetAccept i sina säljprocesser för att bättre kunna följa varje steg av säljprocessen via data - inte bara genom magkänsla. När de testade att skicka avtal både med och utan GetAccepts videofunktion, fick de högre stängningsfrekvens på de offerter som skickades med videopresentation. 

– Även om många vet att video är bra i alla möjliga sammanhang idag, är det ändå få B2B-bolag som nyttjar det. Därför är det en kommunikationskanal som gör det enkelt att sticka ut, menar Mikko Honkanen.

När Samir Smajic, VD och medgrundare av GetAccept, startade företaget 2015 så var det redan tydligt att digitalt var framtiden för B2B-försäljning. Sedan har utvecklingen gått snabbare än man räknat med.

– Att kunna ge en riktigt bra digital kundupplevelse, dubblar enligt McKinsey & Co sannolikheten för att stänga affären. Och det gör man inte genom att bara skicka en massa mail. E-signering är ett sätt att öka sin hitrate, men adderar man funktioner som engagerar, exempelvis chatt, video, en snygg paketering av sitt avtal och automatiska påminnelser, så ökar sannolikheten ännu mer.

Bland de som använder GetAccept så har de som använder fler engagerande funktioner i sina utskick upp till 30% högre hitrate, än de som endast skickar iväg ett avtal för e-signatur. Ingen vill ha en tråkig säljprocess, och kan man hitta sätt att göra den intressant och interaktiv kommer inte bara kunden bli nöjdare, utan du skapar också en snabbare och smidigare försäljningsprocess. 

– Det ligger kvar en gammal myt om att bolag inte är redo att börja arbeta såhär, och att det bara funkar på mindre affärer. Faktum är att data visar att 70% av företag är beredda att göra affärer upp till fem hundra tusen kronor i en onlinemiljö. En annan vanlig fördom är att kundens kund vill ha det på det traditionella viset. Men det är inte sant. Vi får ständigt kommentarer från våra kunder där de berättar om hur nöjda deras kunder blivit med det nya, förenklade sättet att signera avtal. Och det får våra kunder att se bra ut, säger Samir Smajic. 

Att komma igång med en mer engagerande digital säljprocess behöver varken vara tidskrävande eller svårt. I GetAccept har du allting samlat och får både översikt, automation och kommunikation i ett och samma verktyg. Att komma igång behöver inte ta mer än någon timme - även för det lite större säljteamet. 

Lär dig mer och boka en demo med GetAccept idag! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?