USA-börser: Fall gav tremånaderslägsta

Oron för Greklands fortsatta euromedlemskap sänkte New York-börserna till den lägsta nivån på över tre månader på måndagen. På tisdag ska försöken att bilda regering fortsätta. USA:s makroagenda var tunn och kunde inte som i fredags väga upp börshumöret.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,0 procent ned till noteringen 12.695. S&P 500 backade 1,1 procent till noteringen 1.338, och Nasdaq Composite tappade 1,1 procent till 2.902,6. Omsättningen uppgick till 790 miljoner aktier på New York-börsen och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq. Bästa sektor med 0,4 procent ned var kraftbolagen.

Finansbolagen var fortsatt sämsta sektor efter JP Morgans fortsatta kräftgång till följd av förra veckans kungjorda tradingförlust. Banken var ned 3,2 procent. Även övriga storbanker tappade i skuggan av Greklandskrisen, Citigroup mest med 4,1 procent.

"Skrämselfaktorn är definitivt högre. Hela den europeiska politiska situationen är verkligen fokus i nuläget. Ingen vet riktigt vad som ska komma att hända, och marknaden avskyr osäkerhet mer än något annat", sade Madelynn Matlock, fondförvaltare vid Huntington Asset Advisors i Cincinnati, till Bloomberg News.

Finansmannen Jim Rogers, medgrundare av Quantum tillsammans med George Soros, föreslog sedan i en intervju med CNBC att tittarna skulle vända sig bort från finansmarknaden och köpa en traktor för att bli bönder.

Till vinnarna hörde Groupon, som rapporterade strax efter stängning. Aktien var upp 18,5 procent under själva handeln på förväntningar om en stark rapport, och sedan ytterligare några procent i efterhandeln efter att dessa förväntningar besannades. En justerad vinst per aktie på 0,01 dollar väntades för det första kvartalet - utfallet blev det dubbla, visade det sig, och omsättningen var högre än väntat i framför allt USA.

Yahoo steg 2,0 procent sedan vd Scott Thompson deklarerat sin avgång efter att ha ertappats med ett förskönat cv. Ross Levinsohn, chef för globala medier på Yahoo, tar över vd-stolen.

Bäst på storbolagsindexet gick Cisco, +1,2 procent. Bolaget pekas ut av RBC som en av flera möjliga köpare av affärssystemföretaget BMC Software, som steg 8,7 procent.

Bestbuy steg 1,5 procent sedan styrelseordföranden och grundaren Richard Schulze meddelade sin avsikt att avgå efter att ha ertappats med att inför styrelsen ha förtigit sin kännedom om förra vd:ns opassande förhållande med en kvinnlig anställd.

Kosmetikföretaget Avon fortsatte stiga, på måndagen med 3,8 procent, efter att ha sagt att ett svar till budgivaren Coty ska lämnas inom en vecka. Budet höjdes förra vekcan till 10,7 miljarder dollar. Börsvärdet är i och med dagens kursstegring 9,05 miljarder dollar.

På valutamarknaden har euron tappat ned mot 1,28-strecket gentemot dollarn, den lägsta nivån på cirka fyra månader, och på räntemarknaden har räntan på amerikanska tioåriga statsobligationer tickat ned 6 punkter till 1,78 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ObsteCareAnnons

Goda framtidsutsikter för innovativa ObsteCare

Carina Lindqvist, VD ObsteCare.
Carina Lindqvist, VD ObsteCare.Foto: Adrian Beck

Varje år förlöses ett stort antal barn med hjälp av akuta kejsarsnitt, och ännu fler kvinnor drabbas av plågsamma förlossningsskador. Många gånger helt i onödan. Det svenska life science-bolaget ObsteCare har utvecklat en innovativ och effektiv produkt som gör värksvaga förlossningar mindre riskfyllda. Det leder till högre patientsäkerhet och besparingar för vården. Vinsten för kvinnor och barn går inte att mäta i pengar.

ObsteCares ambition är att ta fram marknadsledande lösningar för förlossningsvården till gagn för både patienten och vårdgivaren. Bolagets produktkoncept bygger på banbrytande forskningsresultat vid Karolinska Institutet om hur laktat (mjölksyra) i fostervatten påverkar värkarbetet under en förlossning. 

Patenterad lösning

ObsteCares patenterade AFL®-metod är vetenskapligt dokumenterad och resultatet av mer än 20 års klinisk erfarenhet från praktiskt arbete inom förlossningsvården. Genom att mäta mjölksyra i fostervatten kan livmoderns status kontrolleras. Det ger förlossningspersonalen viktig information, vilket man inte tidigare haft, om vilken behandlingsväg som bör väljas för en så trygg förlossning som möjligt. Genom att t ex individanpassa användningen av värkstimulerande dropp kan man både minimera antalen onödiga kejsarsnitt och minska risken för postpartum-blödningar - och samtidigt bidra till en naturlig förlossning och bättre upplevelse för kvinnan. 

Läs mer om AFL-metoden här.

- Det föds 130 miljoner barn i världen varje år. En femtedel av dessa föds av en mamma som drabbas av värksvaghet. WHO har lyft problematiken kring överanvändning av värkstimulerande dropp och riskerna med kejsarsnitt, så vi ser många tecken på ett ökat behov av våra lösningar, säger ObsteCares VD Carina Lindqvist.

Stark expansionsfas

ObsteCare ligger i startgroparna för en internationell expansion och VD Carina Lindqvist ser ljust på framtiden. 

Ett nytt modernt instrument CE-märktes i december och har börjat levereras. Användarna ger instrumentet högsta betyg: enkelt att använda och ett värdefullt beslutsunderlag i realtid är några av omdömena. Distributionsnätverket har också utökats och förbättrats. I Norden är det marknadsledande Vingmed som ansvarar för försäljningen. Avtal har även tecknats med en marknadsledande aktör på Irland och förhandlingar pågår med aktörer i ytterligare ett antal länder. 

- Dessutom förbereder vi arbetet för en FDA-registrering av det nya instrumentet, fortsätter Carina Lindqvist. Det innebär att processen bör vara en bra bit på väg när den amerikanska marknad öppnar upp och det åter blir möjligt med kundbesök. 

Med stöd av innovativ forskning planerar ObsteCare fortsätta utveckla medicinska lösningar. Målsättningen är att förbättra förlossningsvården till förmån för mamman, barnet och förlossningsklinikerna och vårt fokus är fortsatt på en global marknadsexpansion. 

- Varje akut kejsarsnitt som kan undvikas skapar inte bara en säkrare förlossning för både mor och barn, något som inte kan mätas i pengar, utan även samhälls- och vårdekonomiska vinster, avslutar Carina Lindqvist.

Om ObsteCare

ObsteCare är ett life science-bolag som utvecklar innovativa lösningar för förlossningsvården. Lösningarna innefattar övervakning av förlossningar, mät- och analysutrustning, samt diverse tillhörande utbildningspaket. Produkterna säljs via ett distributörsnätverk. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market. Läs mer om Obstecare här.

Mer från ObsteCare

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ObsteCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?