1515

Råvaror: Nedgångar utökas

Såväl oljan som metallerna visar breda och fördjupade nedgångar under förmiddagen.

På råoljemarknaden har WTI-oljan i första termin vid klockan 11.40 sjunkit 1,78 dollar till 94,35, medan brent är ned 1,68 dollar till 110,56. WTI-oljan är därmed under 95-nivån för första gången sedan i mitten av december.

Risksentimentet är rejält surt i veckans inledning, i spåren av fortsatt stor osäkerhet om det politiska läget i Grekland och alltmer öppet tal om en grekisk exit från euroområdet. Europabörserna är på rött överlag, spanska och italienska räntor handlas 25-35 punkter upp samtidigt som euron tappat till 1,288 mot dollarn, jämfört med 1,294 vid svensk stängning på fredagen.

"Självklart handlar det om Grekland och en potentiell exit från euroområdet, vilket fler och fler förväntar sig inom månader eller till och med veckor. Och sedan handlar det om fundamenta, där de amerikanska oljelagren är höga och efterfrågan i den utvecklade världen fortsatt svag", sa Hannes Loacker på Raiffeisen Bank International till Bloomberg News.

Uttalanden från Saudiarabiens oljeminister Ali al- Naimi uppgavs även ha satt viss press. Ministern, som talade i australiska Adelaide, menade att brentoljan borde röra sig ned mot 100-dollarsnivån som en följd av det överutbud som råder.

Han sade också att de ska försöka att öka utvinningen ur redan befintliga fält och inleda ett program för att upptäcka nya gränsfält inom landet.

"Teknologin, delvis drivet av priserna, ger möjligheter för än större reserver att intecknas och eventuellt utvinnas. Medan vi befinner oss i ett tidigt stadium av utforskning och utvärdering, så är vi optimistiska om potentialen för betydande upptäckter", sa han.

Commerzbank konstaterar i ett marknadsbrev att enligt uppgifter från IEA så finns det för närvarande ett överutbud på cirka 1,5 miljoner fat per dag på den globala oljemarknaden. Då Saudiarabien har indikerat att de vill se ett pris på 100 dollar per fat så väntas de behålla sin nuvarande nivå på överproduktionen.

"I april så producerade Saudiarabien 10,1 miljoner fat per dag, den högsta nivån på mer än 30 år, vilket i betydande grad bidragit till det överutbud vi för närvarande ser", skriver Commerzbank.

Björnar Tonhaugen, råvaruanalytiker på Nordea, skriver i ett marknadsbrev att motvindar på kort sikt dominerar innan oljepriset väntas vända upp igen. Oljepriset har fallit mer än 10 dollar per fat sedan början av april på lägre uppfattade geopolitisk risk, säsongsmässigt svagare oljefundamenta och förnyad makrorädsla.

Riskerna för en militär attack mot Iran har tagit en paus då parterna (P5+1-länderna och Iran) åter ska träffas i Bagdad den 23 maj. Ingen part gynnas av skärpt retorik inför detta möte, vilket begränsar uppsidan på en oljeprisuppgång från "geopolitisk riskpremie" på kort sikt.

Embargot på Iransk olja från den 1 juli fortsätter att strama åt oljefundamenta då importen sjunker. Oljelagren stiger från låga nivåer, men marknaden snart väntas fokusera på den låga lediga kapaciteten när den globala efterfrågan stiger från juni.

Svagare data från EU och blandad data från USA har samtidigt ökat oro för efterfrågetillväxten på oljan. Minskad riskaptit kommer också att tynga oljepriset på kort sikt.

"Vi ser få nya triggers för att oljepriset ska röra sig kraftigt uppåt på kort sikt inför P5+1/Iran-mötet den 23 maj. Riskerna mot nedsidan är lägre efter den senaste korrektionen, även om ytterligare nedsida inte kan uteslutas", skriver Nordea.

Basmetallerna handlas fortsatt lägre på måndagen. Koppar är ned 153 dollar till 7.860, medan zink är ned 31 dollar till 1.918 och aluminium ned 19 dollar till 2.026 dollar.

Kina sänkte i helgen reservkraven för bankerna med 50 punkter från den 18 maj.

"Reservkravssänkningen är en sorts bekräftelse på att inbromsningen i Kina är allvarlig, vilket också syntes i datan i förra veckan. De policyansvariga hoppades att åtgärden skulle stabilisera marknadsförtroendet, men givet Europas skuldkris och Kinas egna strukturella problem, så tror vi att det finns större utmaningar framöver", sa Wei Hongjie på Beite Futures till Bloomberg News.

Spotpriset på guld är ned drygt 16 dollar till 1.563 dollar per uns, medan silvret är ned 0,43 dollar till 28,47 dollar.

"Detta är dollardrivet. Marknaden är under stort tryck med tal om att Grekland lämnar euroområdet. För närvarande ser guldet inte ut som ett safe haven", sa Bernard Sin på MKS Finance till Bloomberg News.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?