Räntor och valutor: Rekordlåga räntor i Sverige och Tyskland

Tyska statspappersräntor öppnar på lägre nivåer i måndagens handel jämfört med fredagen, med tioårsräntan ner till rekordlåga 1,485. Italienska, spanska och portugisiska räntor stiger samtidigt markant och euron handlas ytterligare något lägre jämfört med fredagens stängning

De grekiska regeringsförhandlingarna fortsätter att stå i fokus; efter en helg med intensiva förhandlingar står landet fortsatt utan regering och ett nyval verkar rycka allt närmare.

Men president Karolus Papoulias uppges vilja göra ytterligare försök på måndagen. Pasokledaren Evangelos Venizelos sa på söndagskvällen att han ännu hade visst hopp, men partiet förbereder sig ändå för ett nyval.

Ett viktigt skäl till att regeringsförhandlingarna hittills har misslyckats är att vänsterkoalitionen Syriza, som blev näst största parti i valet den 6 maj, vägrar bilda regering med partier som inte kräver att stödavtalet med EU/IMF rivs upp. Läget tycks därmed vara fortsatt låst inför de fortsatta förhandlingarna.

Inför ett eventuellt nyval pekar flera opinionsmätningar på att Syriza kan bli största parti, vilket bidrar till att öka förväntningarna om att Grekland kommer att tvingas att lämna eurosamarbetet även om opinionsmätningar också visar att en klar majoritet av grekerna vill ha kvar euron.

Financial Times lyfter i måndagens tidning fram att ECB-ledamöter numer inte verkar anse att det är tabu att tala om en eventuell grekisk euro-exit, bland annat har Irlands centralbankschef Patrick Honohan tala om att en grekisk exit är tekniskt möjlig, även om det skulle innebära ett slag mot förtroendet för euroområdet. Tidigare har centralbankens budskap varit att EU-fördraget inte tillåter att något land lämnar euron.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har också enligt flera tyska tidningar talat om att Grekland kan fortsätta få stöd från EU:s stödfonder även om landet lämnar euron.

Real News har, enligt Bloomberg News, rapporterat om att den så kallade trojkan, EU/ECB/IMF, är redo att göra sex viktiga villkorsändringar i stödpaketet till Grekland om landet får en pro-europeisk regering.

Enligt Real News, som citerar "välinformerade" men icke namngivna källor, är trojkan bland annat redo att förlänga tidsfristen för budgetbesparingarna, samt att gå vidare med en ny skuldrekonstruktion. Trojkan ska också vara beredd att mildra kraven på sänkningar av pensioner och löner i offentlig sektor samt att lätta den genomsnittliga skattebördan för anställda.

Enligt Bloomberg News har företrädare för IMF avböjt att kommentera Real News uppgifter.

Moody´s Investor Service noterar vidare i sitt veckobrev att det oklara valresultatet i Grekland ökar risken för att landet går mot en oordnad default och att det lämnar euroområdet. En sådan händelseutveckling skulle enligt Moody´s vara negativt för utsikterna för de europeiska bankerna, det riskerar att utlösa "bankruns" och att regeringar och myndigheter inför kraftfulla regleringar för att stoppa kapitalflykt i de mest problemtyngda länderna.

På måndagens Europaagenda märks bland annat industriproduktionsdata för euroområdet i mars, i eftermiddag/kväll träffas vidare euroområdets finansministrar i Bryssel för att bland annat diskutera det ekonomiska läget med utgångspunkt från EU-kommissionens ekonomiska vårprognos.

Eurogruppen väntas också med överväldigande majoritet ställa sig bakom den fastslagna inriktningen på budgetstrategin. Samtidigt kommer finansministrarna sannolikt behöva ägna en stor del av mötet till att diskutera eventuella konsekvenser av den grekiska regeringskrisen.

Marknadsaktörer väntas också hålla ögonen på Spaniens auktion av statsskuldväxlar, där buden ska vara inne klockan 10.30. Italien ska vidare sälja obligationer med tre olika löptider, här väntas resultaten strax efter klockan 11.00.

På tisdag riktas blickar mot preliminära beräkningar om BNP-tillväxten i flera euroländer under första kvartalet. Enligt Bloomberg News enkäter väntas inga muntra besked, för hela euroområdet väntas BNP ha sjunkit 0,2 procent jämfört med fjärde kvartalet, efter -0,3 procent under fjärde kvartalet, Recessionen skulle därmed vara bekräftad, även om Tyskland väntas klara sig undan med en BNP-tillväxt på 0,1 procent under första kvartalet.

Svenska statsobligationsräntor sjunker 1-2 punkter i måndagens inledande handel jämfört med fredagens svenska stängningsnoteringar, tioårsräntan testar rekordlåga 1,50-nivån. Kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron men ett par öre svagare mot dollarn.

I Sverige riktas blickarna på måndagen mot SCB-statistik över industrins lager och kapacitetsutnyttjande under första kvartalet.

På tisdag ska en IMF-delegation hålla en presskonferens om sin syn på den svenska ekonomin, dessutom ska vice Riksbankschefen Barbro Wickman-Parak, tala om sin syn på omvärlden och Sverige och Exportrådet presenterar Exportchefsindex för andra kvartalet.

Måndagens USA-agenda är tunn, men på tisdagen publiceras bland annat KPI och detaljhandel för april samt Empire index för maj. Onsdagen bjuder bland annat på industriproduktionsdata och bostadsbyggande för april samt protokoll från Federal Reserves penningpolitiska möte 24-25 april. På torsdag riktas blickar mot veckodata över nyanmälda arbetslösa samt Philadelphia Feds industriindex för maj.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?