1515

Stockholmsbörsen: JP Morgan och Kina sänker humöret

Det negativa sentimentet som skönjts under veckan höll i sig under fredagen. En tradingförlust från JP Morgan och problemen i Sydeuropa dämpade marknaden.

"Det är ganska avvaktande med små nyheter åt det negativa hållet. Från Kina visade sig industriproduktionen vara lite tunn. JP Morgan kom med en oväntad förlust på derivatpositioner som väcker vissa frågetecken och skapar en oro som drar ned lite på riskviljan. Sedan är det fortfarande problemfyllt kring Sydeuropa, regeringsbilden i Grekland är oklar och spanska banker är i behov av rekapitalisering. Det har lagt sig som en våt filt över marknaden sedan förra helgens val", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.45 hade OMXS30-indexet tappat 0,4 procent till noteringen 1.022,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen var enbart kring 3,5 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats var den runt 5,5 miljarder.

"Vi har sett en nervositet och en slagig marknad på sistone och när utdelningarna är avklarade och rapportsäsongen är över kommer det fokuseras ännu mer på makro. Det är stor risk att de makroekonomiska problemen kommer att sätta avtryck i marknaden", säger strategen vidare.

I Europa var DAX, FTSE, CAC och Euro Stoxx ned mellan 0,3 och 0,9 procent med finans, råvaror och verkstad i botten.

Utvecklingen var likartad i Stockholm med Boliden och SSAB kring 2 procent ned medan lastvagnsbolagen Volvo och Scania båda var drygt 1 procent lägre.

SEB, Nordea och Swedbank backade 0,7 till 1,0 procent och Handelsbanken med 0,6 procent.

JP Morgan retirerade knappa 8 procent i Frankfurt. Bolaget vinstvarnade sent på torsdagskvällen på grund av tradingförluster om åtminstone 2 miljarder dollar på kreditderivat. De hedgerelaterade förlusterna vägs till viss del upp av realiserade vinster om 1 miljard dollar i bankens AFS-portfölj, men risken är att aktuella förluster utökas. Vd Jamie Damon konstaterade att portföljen varit mer riskfylld, mer volatil och mindre effektiv som hedge än förväntat.

Bank of America/Merrill Lynch har sänkt sin helårsprognos för JP Morgans vinst per aktie och konstaterar även att nyheten väntas fångas upp som ett exempel på riskerna med egenhandel av de "hökar" som stöder Volcker- reglerna.

De indextunga bolagen H&M och Ericsson lindrade nedgången med uppgångar på mellan 0,5 och 1,2 procent. UBS har även höjt rekommendationen på Ericsson till köp, från neutral.

Defensiva Swedish Match var 0,7 procent upp. Tobaksbolaget har fått riktkursen höjd från Morgan Stanley.

Utanför OMXS30 steg Mekonomen runt 5 procent efter ett resultat som var ungefär som väntat enligt SME Direkts enkät. Inom sektorn var dock Bilias rapport, som inkom förra veckan, svagare än väntat.

Alliance Oil utvecklades svagare än marknaden efter bolagets operativa uppdatering för april månad som släpptes på morgonen. Aktien var 3,4 procent lägre medan Lundin Petroleum steg svagt. Rapporten visade att produktionen vid Kolvinskoye, det fält som marknaden riktat stort fokus på, nu hade sjunkit till 12.500 fat per dag, nära en halvering jämfört med de nivåer som uppnåddes när fältet öppnade.

Förväntningarna på fältets produktion har dock varit lågt ställda i det här skedet när bolaget genomfört underhåll och omställning av produktion. Christian Kopfer, analytiker på Nordea, pekar annars ut utvecklingen inom bolagets downstream-verksamhet som en svag punkt i uppdateringen.

SAS lyfte runt 5 procent till 7,25 kronor. På nyhetsfronten har bolaget nu undertecknat ett samriskavtal med Singapore Airlines. Stavanger Aftenblad rapporterar vidare om planer kring en förnyelse av bolagets flygplansflotta.

Etrion avancerade ytterligare 5 procent och steg därmed över 3-kronorsstrecket på fredagen med Handelsbanken som stor nettoköpare. Bolaget rapporterade inför öppning på torsdagen.

I Grekland fortsätter ansträngningarna att bilda en ny regering. Pasoks partiledare Evangelos Venizelos, som tagit över som regeringsbildare, och Ny Demokratis partiledare Antonis Samaras har uttalat ett fortsatt hopp om att lyckas bilda en ny regering. Fotis Kouvelis, ledare för partiet Demokratisk Vänster, sade dock vid lunchtid på fredagen att det inte kan bildas någon nationell samlingsregering i Grekland utan partiet Syriza, som inte förefaller att vilja delta i en sådan koalition.

"Vi kan inte formera en regering utan Syriza. Låt mig vara tydlig, jag kommer inte att gå med i en Ny Demokrati- Pasok-regering", sade Fotis Kouvelis.

Från USA kommer bland annat april-PPI och preliminärt Michigan-index för maj under eftermiddagen. USA-terminerna var 0,2 till 0,4 procent lägre, tidigt på fredagseftermiddagen.

Från spanskt håll väntas nya lagar kring landets problemfyllda bankväsende att utannonseras på fredagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?