Asienbörser: Amerikanskt handlarfiasko tynger

Det småsura riskklimatet fortsatte på de asiatiska marknaderna under fredagen sedan JP Morgan sen torsdagskväll vinstvarnat på grund av stora tradingförluster.

"Det är tydligt att JP Morgan gjort något fel. Jag antar att det är en engångsförseelse men detta kommer under en vecka där vi sett 'risk av' i stor skala", sade chefstrategen Shane Oliver på AMP Capital Investors i Sydney till Bloomberg News.

JP Morgan vinstvarnade sent på torsdagskvällen efter att på grund av tradingförluster om minst 2 miljarder dollar på kreditderivat. USA-terminerna föll tillbaka efter beskedet.

I Asien hade det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, tappat 1,5 procent, kring klockan 8 på fredagsmorgonen.

Nikkei och Topix var 0,6 till 0,9 procent ned i Tokyo. Japans största utlåningsföretag, Mitsubishi UFJ Financial Group, tappade 1,7 procent. Elektroniktillverkaren Sony backade vidare nära 7 procent sedan dess vinstprognos varit avsevärt svagare än vad marknaden räknat med. Biltillverkare hade däremot en stark utveckling med Toyota och Honda båda kring 2 procent högre.

I Hongkong retirerade Hang Seng 1,5 procent. Finans, råvaror och telekommunikatörer var samtliga svagt presterande sektorer. I fastlandskina noterades Shanghai och Shenzhen 0,3 till 0,4 procent ned.

Ökningen i de kinesiska konsumentpriserna backade som väntat tillbaka till 3,4 procent i april, jämfört med samma månad 2011. I mars steg KPI med 3,6 procent. Kinas producentpriser sjönk samtidigt med 0,7 procent i april, jämfört med samma månad 2011. Analytiker väntade sig enbart att PPI skulle ha sjunkit 0,5 procent, enligt Bloomberg News.

Vidare var data över industriproduktion och detaljhandel svagare än ekonomerna väntat sig i Bloombergs prognosenkät.

I Australien var S&P/ASX 200-indexet 0,3 procent lägre. Telekommunikatörer var svagast presterande sektor.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?