USA-börser: Rekylen kom av sig mot slutet

New York-börsen var som mest upp 0,7 procent under torsdagen efter sex minusdagar på raken, men mot slutet av handelsdagen raderades uppgångarna i princip ut efter att inga större framgångar hade noterats från grekiskt håll.

Greklands utveckling står i finansmarknadens fokus sedan ingen regering har bildats sedan helgens val. En viss glädje kom efter att amerikanska arbetsmarknadsdata kom in något bättre än förväntat.

Dow Jones Industrial Average stängde till slut, efter en kort stund under nollan, upp 0,1 procent till noteringen 12.853, och det bredare S&P 500 var upp 0,3 procent till 1.358,0. Nasdaqs Composite-index stängde oförändrat på nivån 2.933,6. Omsättningen uppgick till 770 miljoner aktier på New York-börsen och 2,0 miljarder aktier på Nasdaq.

Sektorvis gick kraftbolag och telekom bäst på S&P 500 med uppgångar kring 1 procent, medan råvaru- och teknologibolag gick sämst. Energibolaget NRG stack ut med en uppgång på drygt 5 procent sedan Morgan Stanley lade till bolaget på sin Best Ideas-lista efter förbättrade fundamenta för bolagets verksamhet i Texas.

Tongivande makrostatistik på torsdagen var siffran för antalet nyanmälda arbetslösa, med 367.000 personer 1.000 färre under förra veckan än väntat.

Ett visst hopp om att situationen i Grekland ska lösa sig syntes också sedan bråken på vänsterflanken tilltagit och förre finansministern, Pasokledaren Evangelos Venizelos, fått mandat att på tre dagar försöka bilda den koalitionsregering vänsterpartiet Syriza misslyckades med på onsdagen. Efter att ha träffat Demokratisk Vänster-ledaren på kvällen sade Venizelos att han för första gången sedan valet såg ett "gott omen" för en framgångsrik regeringsbildning.

"De talar fortfarande i Grekland och det innebär en viss lättnad, och det kom i varje fall ingen dikeskörning i form av en extrem politisk allians där borta", sade Walter "Bucky" Hellwig, Alabama- och BB&T Wealth Management-baserad förvaltare av tillgångar värda cirka 17 miljarder dollar, till Bloomberg News.

Cisco sjönk 10,5 procent efter onsdagskvällens rapport, som lämnades efter stängning och som innehöll prognoser om framtida försäljning och vinster som båda understeg förväntningarna.

Telekomföretaget drog med sig Salesforce, världens största företag för CRM-system online, i fallet eftersom det enligt Cisco råder tveksamhet bland storföretag att investera. Aktien var ned 9,1 procent.

Energidrycktillverkaren Monster Beverage steg 9,0 procent efter en rapport som överraskade åt motsatt håll mot Ciscos.

Detsamma gjorde Rupert Murdochs News Corp, som steg 4,9 procent efter sin rapport. Börsvärdet är nu nästan 50 miljarder dollar, det högsta på cirka fyra år.

Den amerikanska tioårsräntan tickade upp 6 punkter till 1,88 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?