1515

Stockholmsbörsen: Rykte från Grekland gav hopp

Efter att Stockholmsbörsen öppnat positivt kom den att färgas röd vid lunchtid för att sedan åter tar spjärn mot plus.

Obekräftade rykten om att en grekisk regering som försäkrar att landet kvarstår som euromedlem kan vara på väg att bildas gav viss lättnad. Alltjämt verkar duon Grekland och Spanien styra humöret på Europabörserna.

"Man verkar ha nått någon slags koalitionsöverenskommelse i Grekland men det får väl tillskrivas ryktesdiskussionerna ännu. Det är fortsatt fokus på Grekland och dagordningen har talat om nyval sen får vi se om det ligger något bakom de senaste koalitionsdiskussionerna. Sen är det även fokus på Spanien och landets banker. Det spekuleras i om landet är på väg att bilda en bankakut", kommenterade Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, för Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg 0,8 procent till noteringen 1.026,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen var knappt 12 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick omsättningen till knappt 16 miljarder kronor.

Från USA hamnade torsdagens veckovisa arbetslöshetssiffra i linje med förväntningarna.

På Europakartan spelade ånyo, föga överraskande, Grekland förstafiolen. Detta då Pasok-ledaren och före detta finansministern Evangelos Venizelos sagt att han har som mål att bilda en regering som säkrar att Grekland blir kvar i eurosamarbetet. Han kommer att ta kontakt med ledarna för alla politiska partier och försöka bilda en samlingsregering.

På svenskt börsgolv inhöstade indextunga H&M stöd från både SEB Enskilda och UBS som höjde klädaktien till köp. Aktien steg knappt 1 procent. Dagen fick annars en dålig start med beskedet tidig morgon om att svensk klädhandel föll över 12 procent i april. H&M:s globala prägel neutraliserar dock effekten när enskilda marknader viker.

Konjunkturkänsliga värdepapper som Atlas Copco, Sandvik och SKF gick alla tre klart bättre än index överlag.

Torsdagens stora besvikelse stod rapporterande Skanska för som inte alls mäktade med förväntningarna. Byggaktien sjönk drygt 5 procent.

"Återigen är byggmarginalerna sämre än väntat och osäkerheten kring utvecklingen för byggmarginalen är fortsatt hög", kommenterade en analytiker för Direkt.

Nibe sjönk drygt 1 procent i sviterna efter sin rapport.

Bland oljebolagen meddelade Lundin Petroleum att det väntar sig att produktionen vid bolagets norska nyckelfält Johan Sverdrup kommer igång i slutet av 2018. Vid torsdagens årsstämma fanns ingen majoritet till stöd för en oberoende Afrikagranskning. Lundin-aktien steg 2,5 procent.

Sektorkollegan Alliance Oil klättrade drygt 4 procent inför sin produktionsuppdatering på fredagsmorgonen.

I oljesektorn rapporterade Black Pearl, som steg knappt 2 procent.

Bland minusbolagen återfanns traditionellt defensiva representanter som Swedish Match och Tele2.

Hexagon, som rapporterade på onsdagen, kröntes med torsdagens segerkrans och steg hela 8 procent trots utdelningsdag. Rapporten var stabil och visar att bolaget är på rätt väg, var det samlade omdömet i analytikerkommentarerna efter att aktien sjunkit betänkligt de senaste handelsdagarna.

"Kostnadsbesparingar och högre volymer kommer att göra det möjligt för Hexagon att fortsätta att förbättra lönsamheten", skrev exempelvis Nordea i en Hexagonkommentar.

Tidigare framgångssagan Biogaia sjönk ytterligare drygt 2 procent sedan Danske Markets sänkt rekommendationen till behåll.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?