Råvaror: Uppgången tappar fart

Metallpriserna svängde lägre under torsdagens förmiddagshandel efter att ha noterats något högre på morgonen.

På oljemarknaden var WTI-oljan vid klockan 11.25 ned 0:60 dollar till 96:21 dollar per fat. Brent-oljan var samtidigt ned 0:17 dollar till 113:03 dollar. Det var den sjunde dagen i rad som oljan visade nedgångar, den längsta sviten sedan december 2009.

Från Opec-länderna uppgav Iraks oljeminister på torsdagen att han är anser att oljepriser mellan 100 och 120 är "acceptabla" och att de inte skadar den globala ekonomin.

Det står i kontrast till kommentarer från några av hans Opec-kollegor den senaste veckan. Förra torsdagen sade generalsekreteraren för kartellen, Abdalla El-Badri, att han "inte är nöjd" över de nuvarande oljepriserna, och att kartellen arbetar hårt för att få ned dem.

Vidare beskrev Saudiarabiens oljeminister Ali al- Naimi i tisdags priserna som fortfarande "något höga".

Handelsstatistik i Kina visade att importen av olja sjönk till 22,3 miljoner ton i april, från 23,55 miljoner i mars. Under perioden januari till april uppgick importen till 92,87 miljoner ton, jämfört med motsvarande period i fjol är det en uppgång med 9,3 procent.

I USA steg lagren av råolja med 3,7 miljoner fat förra veckan, enligt statistik från energidepartementet på onsdagen. Det var mer än förväntningarna som pekade mot en ökning om 2,0 miljoner, och bara i Cushing steg lagren med 1,16 miljoner till den högsta nivån någonsin.

Bland produkterna minskade lagren av bensin med 2,6 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 0,75 miljoner. Destillatlagren sjönk 3,3 miljoner, medan förväntningarna pekad mot en uppgång om 0,1 miljoner.

I den bredare kinesiska handelsstatistiken steg både importen och exporten klart mindre än väntat. Exporten steg 4,9 procent (väntat +8,5) medan importen endast ökade 0,3 procent (+0,3). Den svaga importen resulterade dock i att handelsöverskottet blev större än väntat på 18,4 miljarder dollar, medan förväntningarna pekad emot ett överskott på 9,9 miljarder.

På basmetallmarknaden sjönk kopparns tremånaderstermin på LME med 14 dollar till 8.040 dollar per ton, efter att ha noterat uppgångar tidigare under morgonen. Zinkpriset var samtidigt ned 5 dollar till 1.938.

Här sjönk importen av raffinerad koppar, kopparprodukter och kopparlegeringar till totalt 375.260 ton från 462.180 ton månaden före.

"Kina har länge importerat mer än vad det behöver, och den lokala produktionen har fortsatt vara hög. Vi räknar med att kopparimporten kommer att fortsätta minska de kommande månaderna, eftersom det inte finns något attraktivt arbitrage och de inhemska lagren först behöver sjunka", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Spotpriset på guld var i princip oförändrat på 1.589 dollar per uns, medan silvret backade 0:11 dollar till 29:095.

"Från ett fundamentaperspektiv ser vi ett bra värde i dessa prisnedgångar. Spekulativa positioner i ädelmetaller är nu väldigt små. Vi räknar med att en förändring i sentimentet mot ris därför skulle resultera i en skarp uppstuds", sade Nick Moore, chef för råvaruanalys vid Royal Bank of Scotland i London till Bloomberg News.

I Grekland gav det grekiska vänsterpartiet Syriza med ledaren Alexis Tsipras i spetsen på onsdagen upp försöken att bilda en regering med en vänsterkoalition. Evangelos Venizelos, partiledaren för Pasok, kommer att fortsätta försöket att bilda en regering när han på torsdagen får ett mandat från presidenten Karlos Papoulias.

Enligt Evangelos Venizelos är en nationell samlingsregering med alla partier med en proeuropeisk inriktning den enda lösningen. Grekland måste förbli "säkert" inom euroområdet men få till stånd förändringar i stödvillkoren som stärker tillväxten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?