Råvaror: Uppåt för oljan

För första gången på sju handelsdagar noterades uppgångar i WTI-oljepriset på torsdagen efter att arbetslöshetsstatistik visade ett något bättre utfall än förväntningarna. Greklands regeringskris efter valet fortsätter att vara i fokus på marknaderna.

På oljemarknaden var WTI-oljan vid klockan 18.30 upp 0:27 dollar till 97:08 dollar per fat. Brent-oljan var emellertid alltjämt ned, nu med 0:33 dollar till 112:87 dollar efter att visserligen ha handlats på plus under större delen av dagen. Sviten av nedgångar, sju dagar, var den längsta sedan december 2009.

Antalet ansökningar om arbetslöshetsunderstöd föll med 1.000 amerikaner till 367.000 under förra veckan, och var därmed den lägsta siffran sedan slutet av mars.

"Jobbdata utgjorde ett stöd och oljan steg efter att det publicerades. Marknaden återhämtar sig nu en smula sedan den senaste tidens nedgångar", sade råvaruanalytikern Tom Bentz vid BNP Paribas Prime Brokerage till Bloomberg News.

Kopparns tremånaderstermin steg också efter flera dagars nedgångar. Förutom arbetslöshetsstatistiken kan noteras ett visst hopp om att situationen i Grekland ska lösa sig nu när uppdraget att försöka bilda en koalitionsregering har gått vidare till valets trea, konservativa Pasokpartiet, efter att vänstern misslyckats och vissa stridigheter mellan partierna där tycks förekomma: Demokratisk Vänster publicerade ett uttalande på sin webbplats där Syriza kritiserades för att inte ha lyckats skapa någon koalition.

Guldet noterade en viss oregelbunden utveckling, och spotpriset var vid klockan 18.30 upp 5:86 dollar till 1.595 dollar per uns. Goldman Sachs står fast vid sin prognos om ett rally i metallen under resten av året, och spår att priset kommer att stiga med över 15 procent från nuvarande nivå, till 1.840 dollar per ton.

Bomullspriset rasade med 4 procent till årslägsta efter att en statlig amerikansk rapport visade att årets skörd kommer att överstiga analytikernas förväntningar. För den säsong som börjar den 1 augusti spås en ökning till 17 från 15,57 miljoner balar i fjol, enligt jordbruksdepartementet. Förväntningarna bland fem av Bloomberg intervjuade bomullsanalytiker låg på 16,67 miljoner balar.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?