Råvaror: Guldpriset på väg upp

Priserna på råvaror noterade blandade rörelser på torsdagsmorgonen. Medan oljan visade vissa nedgångar, återhämtade sig metallerna något från de senaste dagarnas kraftiga nedgångar.

Vid klockan 8.50 var WTI-oljan i första termin ned 0,11 dollar till 96,70 dollar per fat. Brent-oljan var samtidig ned 0,20 dollar till 113,00 dollar.

Handelsstatistik i Kina visade att importen av olja sjönk till 22,3 miljoner ton i april, från 23,55 miljoner i mars. Under perioden januari till april uppgick importen till 92,87 miljoner ton, jämfört med motsvarande period i fjol är det en uppgång med 9,3 procent.

I USA steg lagren av råolja med 3,7 miljoner fat förra veckan, enligt statistik från energidepartementet på onsdagen. Det var mer än förväntningarna som pekade mot en ökning om 2,0 miljoner, och bara i Cushing steg lagren med 1,16 miljoner till den högsta nivån någonsin.

Bland produkterna minskade lagren av bensin med 2,6 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 0,75 miljoner. Destillatlagren sjönk 3,3 miljoner, medan förväntningarna pekad mot en uppgång om 0,1 miljoner.

"Oljeprisernas nedgång denna vecka beror på en kombination av faktorer. Lagren spelar en roll. Det är det generella makroekonomiska sentimentet i takt med att situationen i Europa har försämrats", sa Diego Parrilla vid Nareco Advisers till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden steg kopparns tremånaderstermin på LME med 66 dollar till 8.120 dollar per ton. Zinkpriset var samtidigt upp 20 dollar till 1.963.

Här sjönk importen av raffinerad koppar, kopparprodukter och kopparlegeringar till totalt 375.260 ton från 462.180 ton månaden före.

"Importen de nästkommande månadern borde falla ytterligare, när arbitragefönstret helt är stängt. När nu spotmarknaden handlas med en premie, i stället för en rabatt tidigare, visar det att den inhemska marknaden redan har stramats åt gradvis", sa Fang Junfeng, analytiker vid Shanghai Cifco Futures till Bloomberg News.

Li Yen, analytiker vid Shanghai Juiheng Futures tror också att importen kan komma att sjunka ytterligare de kommande månaderna, vilket bör bidra till att minska överutbudet i Kina som har beskrivits som rekordhögt.

Guldpriset återhämtade sig något från de två senaste dagarnas kraftiga nedgångar, och noterades på morgonen 5 dollar högre till knappt 1.595 dollar per uns.

"Nedgången var stor och snabb, så det är inte överraskande att se en del köp på dessa nivåer. Men dollarn verkar vara stark på kort sikt och det kommer att begränsa uppgågngarna", sa Xiang Nana, analytiker vid Citics Futures till Bloomberg News.

I Grekland gav det grekiska vänsterpartiet Syriza med ledaren Alexis Tsipras i spetsen på onsdagen upp försöken att bilda en regering med en vänsterkoalition. Evangelos Venizelos, partiledaren för Pasok, kommer att fortsätta försöket att bilda en regering när han på torsdagen får ett mandat från presidenten Karlos Papoulias.

Enligt Evangelos Venizelos är en nationell samlingsregering med alla partier med en proeuropeisk inriktning den enda lösningen. Grekland måste förbli "säkert" inom euroområdet men få till stånd förändringar i stödvillkoren som stärker tillväxten.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?