Räntor och valutor: Krisländernas räntor sjunker

Tyska räntor stiger 1-3 punkter i den inledande handeln, medan italienska sjunker 4-5 punkter och spanska räntor är ned 6-8 punkter initialt.

Franska industridata på morgonen kom in lite bättre än väntat för mars, samtidigt som februariutfallet reviderades upp.

Grekland står fortsatt i fokus. Vänsterpartiet Syriza och dess ledare Alexis Tsipras gav på onsdagen upp försöken att bilda en regering med en vänsterkoalition. Evangelos Venizelos, partiledare för Pasok, tar över stafettpinnen för att göra ett sista försök att bilda en regering när han på torsdagen träffar presidenten Karlos Papoulias.

"Det finns ingen tid att förlora. Vi kan inte ta några beslut som förvärrar recessionen, ökar arbetslösheten eller äventyrar den reala ekonomin. Detta innebär inga nyval, ingen instabilitet, ingen osäkerhet: att förbli i Europa", sa Evangelos Venizelos på onsdagen.

Han sa att en nationell samlingsregering med alla partier med en proeuropeisk inriktning är den enda lösningen.

Om även dessa regeringsförsök misslyckas väntas presidenten utse en interimsregering och utlysa nyval inom 30 dagar.

I en delfråga i Bloomberg News enkätundersökning bland drygt 1.200 investerare, analytiker och handlare spår 57 procent att åtminstone ett land har lämnat eurosamarbetet till årsskiftet, och en majoritet ser nedgången i Europa som ett stort hot mot världsekonomin.

I Spanien kommer staten att äga 45 procent av Bankia efter att ha konverterat statsstöd till aktier, och på fredagen antas regeringen meddela ökade krav på bankerna om avsättningar för kreditförluster. Enligt källor till Wall Street Journal kommer regeringarna i euroområdet att ge Spanien ökat utrymme att nå sina budgetmål nästa år.

Rörelserna i de stora valutaparen har varit begränsade. Euron har stärkts något till 1,296 mot dollarn, medan yenen tappat lite mot dollar och yen.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 18,42 miljarder dollar i april, jämfört med ett överskott på 5,35 miljarder dollar föregående månad.

Exporten ökade med 4,9 procent jämfört med samma månad året före, väntat var +8,5 procent, medan importen ökade med 0,3 procent, väntat var +10,9 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

På grund av den säsongsmässiga störningen med nyårets placering under första kvartalet kan andra kvartalet ge en mer tydlig bild av handelsutvecklingen.

"Givet den växande politiska osäkerheten i Europa, så väntas dessa svaga data få Peking att växla upp takten i lättnaderna inom kort", sa Li Wei på Standard Chartered till Bloomberg News.

Jianguang Shen på Mizuho Securities sa till Reuters att han var överraskad över utfallet och att det är svårt att säga att första kvartalet utgjorde botten.

"Om inte regeringen lättar ytterligare på politiken så kommer alla faktorer som tyngde tillväxten under de första tre månaderna att kvarstå", sa han.

Svenska räntor stiger svagt i den inledande handeln, medan kronan har stärkts 2 öre mot dollarn och tappat marginellt mot euron från onsdagens stängning.

På torsdagens svenska agenda står KPI för april och orderingång och produktion i industrin i mars. KPI väntas ha stigit med 0,2 procent under månaden och med 1,3 procent i årstakt, medan industriproduktion antas ha sjunkit med 4,4 procent jämfört med motsvarande månad förra året, enligt SME Direkts prognosenkät.

Norge publicerar också KPI för april.

Bank of England har policymöte och väntas lämna styrräntan oförändrad på 0,5 procent. Några bedömare spår en ökning av programmet för tillgångsköp medan en klar majoritet spår en oförändrad nivå på 325 miljarder pund.

Även Norges Bank har policymöte, där samtliga 15 bedömare i TDN Finans enkät spår oförändrad ränta.

"Norges bank fortsätter att vara klämd mellan en stark inhemsk ekonomi och en svag omvärldsefterfrågan. Norges löneutveckling står i en klass för sig och arbetsmarknadsläget är fortsatt stramt& Trots hög löneväxt kämpar Norges Bank med låg inflation", skriver SEB i bankens morgonbrev.

I USA har räntorna stigit något under morgonen, och en ny tioårig statsobligation handlas efter onsdagens emission på 1,87 procent.

Från USA kommer under eftermiddagen handelsbalans i mars, importpriser i april och nyanmälda arbetslösa förra veckan. De senare väntas ha ökat med 3.000 till 368.000, enligt Bloomberg News prognosenkät.

"Som väntat har nyanmälda arbetslösa sjunkit tillbaka till nivåerna före påsken efter ett typiskt säsongsmässigt mönster. Trenden framöver kommer att bli avgörande för att bestämma om arbetsmarknaden upplever en liknande inbromsning som de två föregående åren eller inte", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?