1515

Nordenbörser: Stängde svagt uppåt

 De nordiska börserna steg i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna på torsdagen, där utvecklingen i Grekland stod i fokus men där flera starka rapporter lyckades hålla oron stången.

OMXN40, som inte innehåller norska aktier, var vid stängning upp 0,2 procent till 953,6.

Oslobörsens OBX-index steg med 1,7 procent, bäst i Norden, där Köpenhamns C20-index var upp 0,5 procent och det finska storbolagsindexet H25-indexet var upp 1,0 procent. Olje- och gasexploatören DNO steg 6,7 procent efter att ha aviserat en 35-procentig ökning av sina reserver i Iran.

Störst uppmärksamhet bland torsdagens nordiska bolag tilldelades kanske dock Danske Bank, som rapporterade ett starkare första kvartal än väntat på morgonen och där ett uppmuntrande omstruktureringsprogram, med bland annat en separering av den irländska verksamheten från resten av koncernen, lanserades. Aktien steg 1,1 procent.

Krisdrabbade danska rederiet Torms rapport var däremot ännu sämre än väntat, och bolaget väntar med att ge någon prognos tills en finansieringslösning är på plats. Aktien var ned 12,8 procent.

I Finland var cykliska bolag som Cargotec och Outokumpu investerarnas favoriter, upp 5,2 respektive 3,6 procent. Cargotec aviserade ett par ledningsförändringar under torsdagen.

På H25-indexet steg blott tre bolag: Nordea, Teliasonera och Fortum.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?