1515

Råvaror: Uppåt på bred front

Råvarupriserna steg något under morgonhandeln på skärtorsdagen efter två dagar av kraftiga nedgångar främst i oljan och guldet.

Vid klockan 8.50 var WTI-oljan i första terminsposition upp 0,77 dollar till 102,24 dollar per fat, medan Brent ökade 0,94 dollar till 123,28.

"Vi kan nu studsa tillbaka för att bibehålla handelsintervallet som vi har sett i breda termer mellan 103-108,50 dollar per fat. Prisskillnaden mellan Brent och West Texas fortsätter att stiga. Starkare priser på europeiska kontrakt tyder på att det fortfarande finns utbudsoro", sa Michael McCarthy, chefmarknadsstrateg vid CMC Markets till Bloomberg News.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade på onsdagen att de amerikanska lagren av råolja steg med hela 9,0 miljoner fat under förra veckan. Det var långt över förväntningarna enligt Bloomberg News, där prognosen pekade på en uppgång om 2,5 miljoner fat. Det var också den största uppgången sedan 15 augusti 2008.

Tisdagskvällens inofficiella lagerstatistik från American Petroleum Institute, visade på en uppgång i lagren av råolja med 7,8 miljoner fat.

Utvecklingen i produktlagren var mer i linje med förväntningarna.

"De amerikanska lagren är uppenbarligen mer än rikliga. USA:s produktion fortsätter att öka. Detta visas genom att när priserna stiger tillräckligt, kommer producenterna hitta nya sätt att få in utbud till marknaden", sa Bill O'Grady, chefmarknadsstrateg vid Confluence Investment Management till Bloomberg News.

Morgan Stanley skrev i en rapport på torsdagen att Kina för närvarande ökar sina strategiska oljelager med 400.000 fat per dag. Men Kina, som är världens näst största oljekonsument efter USA, kommer "troligen inte accelerera" köpen eftersom det nuvarande priset är högre än terminskontrakten, en situation som kallas backwardation.

Spotpriset steg på torsdagsmorgonen med 4 dollar till 1.624 dollar per uns, efter att ha tappat betydligt två dagar i rad. Silvret steg samtidigt drygt 0,12 dollar till 31,51.

I en veckovis enkät av Bloomberg News räknar analytiker för första gången med att priserna kommer att sjunka nästa vecka. 15 av 29 analytiker tror på sjunkande priser, vilket är den högsta andelen sedan 30 december.

"Sämre utsikter för kvantitativa lättnader, om du läser det som en förstärkning av den amerikanska ekonomin, då är det dåligt för guldet. Guldet har förlorat en del av sin riskskyddsstatus i år. Indiska smyckesmarknaden är fortfarande väldigt viktig. Om strejkerna är långsiktiga är det ett större orosmoment", sade Carole Ferguson, analytiker vid Fairfax till Bloomberg News.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin upp 44 dollar till 8.394 dollar per ton, medan zinkpriset steg 10 dollar till 1.992.

Table


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?