1515

Räntor och valutor: Kraftiga räntelyft i Spanien

Efter en inledande återhämtning vände Europabörserna åter nedåt under torsdagens förmiddagshandel samtidigt som flertalet europeiska marknadsräntor steg, med kraftiga uppgångar i Spanien och Italien. Såväl tyska som svenska räntor pekade dock nedåt, medan euron försvagades och schweizerfrancen stärktes.

Vid den svenska marknadens stängning klockan 12.00 var den tyska tioåriga benchmarkräntan ned 5 punkter till 1,74 procent, från onsdagens svenska stängning, medan den svenska tioårsräntan stängde 8 punkter ned till 1,86 procent.

Liksom på onsdagen spökade såväl signalerna från Federal Reserves senaste protokoll om att inga ytterligare stimulanser är att vänta så länge ekonomin inte försvagas igen som den förnyade oron för Spanien.

Frankrike sålde på förmiddagen obligationer för 8,439 miljarder euro, vilket var i den övre änden av avsedd volym. Den tioåriga obligationen såldes till en något högre ränta än föregående motsvarande obligation, medan bic/cover-nivån var högre.

Franska tioårsräntor sjönk tillbaka under 3-procentstrecket efter emissionen, efter att ha stigit strax över denna nivå inför emissionen.

Spanska räntor, som steg kraftigt på onsdagen efter en emission som mötte svalt intresse, fortsatte däremot uppåt på torsdagen. Vid svensk stängning var spanska tioårsräntor upp cirka 13 punkter och spreaden mellan tyska och spanska tioårsräntor steg över 400 punkter, för första gången sedan i december i fjol.

Carl Hammer, SEB, skrev i ett kundbrev att han oroas av att temat stigande räntespreadar inom euroområdet gör renässans.

"Den dystra sanningen är att de positiva effekterna av ECB:s treåriga lånefaciliteter (LTRO) nu verkar klinga av och att sannolikheten stiger för att Spanien som fjärde euroland kommer tvingas söka finansiellt stöd från EFSF/ESM", skrev Carl Hammer och tillade att detta sedan lång tid tillbaka har varit SEB:s huvudscenario.

Den tyska industriproduktionen var klart svagare än väntat i februari. Industriproduktionen sjönk med 1,3 procent från månaden före och med 1,0 procent från ett år tidigare. Väntat var en nedgång med 0,5 procent samt en uppgång med 0,5 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Det tyska ekonomidepartementet sade i en kommentar att nedgången är relaterad till väderförhållanden och att i övrigt bör ett gynnsamt sentiment bland företagen innebära stöd för orderingång och produktion framöver.

Brittiska räntor sjönk ytterligare något efter industristatistik som överlag visade en sämre utveckling än väntat i februari.

Visserligen steg industriproduktionen med väntade 0,4 procent jämfört med månaden före, men jämfört med ett år tidigare sjönk den 2,3 procent. Väntat vad en nedgång med 2,1 procent, enligt Bloomberg News.

Samtidigt sjönk produktionen inom tillverkningsindustrin med 1,0 procent på månadsbasis och sjönk med 1,4 procent jämfört med samma månad föregående år. Nedgången på månadsbasis var den största sedan i april förra året.

Förväntningarna låg här på en uppgång med 0,1 procent såväl jämfört med månaden före som på årsbasis.

Men inte nog med det, dessutom reviderades januaristatistiken ned över hela linjen och analytiker konstaterade att den brittiska ekonomins återgång till tillväxt kan bli ojämn.

Klockan 13.00, svensk tid, offentliggör Bank of England sitt räntebeslut. På förhand ser beskedet ut att bli en odramatisk historia, eftersom det i Bloomberg News analytikerenkät råder totalt enighet om att styrräntan lämnas oförändrad på 0,50 procent och att programmet för tillgångsköp behålls på 325 miljarder pund.

Amerikanska räntor vände först uppåt på torsdagen, vilket hänvisades till spekulationer om att statistik i dag och i morgon, fredag, kommer att visa att arbetsmarknaden USA förbättras. Men i takt med att marknaderna åter surnade till sjönk USA-räntorna också.

Vid svensk stängning var den tvååriga USA-räntan ned 1 punkt till 0,33 procent och den tioåriga var ned 6 punkter till 2,18 procent, från svensk stängning dagen före.

Till eftermiddagen vänds blickarna framför allt mot veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa, som väntas ha sjunkit med 4.000 personer förra veckan, till 355.000, enligt Bloomberg News enkät. Dessutom kommer varselstatistik för mars och Fed-chefen i St Louis, James Bullard, talar om ekonomi och penningpolitik.

I morgon, fredag, publiceras arbetsmarknadsrapporten för mars som väntas visa att sysselsättningen utanför jordbrukssektorn ökade med 205.000 personer och den privata sysselsättningen med 215.000 personer, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker. Arbetslösheten väntas ligga stilla på 8,3 procent.

I Kina sjönk HSBC:s inköpschefsindex för tjänstesektorn till 53,3 i mars från 53,9 i februari.

"Den ekonomiska tillväxten tappar en del fart när exportorderingången viker", sade Qu Hingbin, chefekonom för HSBC i Kina, i en kommentar.

Det officiella inköpschefsindexet från den kinesiska tjänstesektorn, som publicerades på tisdagen, steg däremot till 58,0 i mars från 57,3 i februari.

På valutamarknaden har euron fortsatt att försvagas. Mot dollarn handlades den vid svensk stängning kring 1,306, jämfört med 1,314 på onsdagseftermiddagen. Även mot yenen försvagades euron kraftigt.

På onsdagen tyngdes euron av kommentarer från ECB-chefen Mario Draghi som sade att det fortsatt finns risk för en sämre ekonomisk utveckling i euroområdet än vad ECB räknar med.

ECB-chefen sade också att det var alltför tidigt att tala om att fasa ut genomförda stödåtgärder.

Schweizerfrancen stärktes tillfälligt under 1,20-nivån mot euron, till 1:1995, för första gången sedan den 6 september i fjol. Schweiz Nationalbank, SNB, har sagt att försvaret av denna nivå ska genomföras med fast beslutsamhet och att SNB är redo att köpa utländsk valuta i "obegränsade kvantiteter".

I ett uttalande på torsdagen uppgav SNB att schweizerfrancen inte kommer att tillåtas gå under 1:20 mot euron.

Kronan har blivit 2 öre svagare mot dollarn till 6,74 och drygt 2 öre starkare mot euron till 8,80, jämfört med onsdagens stängning.


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?