1515

Råvaror: Nedgångarna fortsätter

Råvarupriserna var fortsatt ned under den senare delen av onsdagskvällen. Samtliga metaller och oljan backade under dagen, och de fortsatte därmed på samma väg som de tog på tisdagen. Råoljelagren i USA visade under dagen på den största ökningen sedan 2008.

Vid klockan 20.20 var WTI-oljan i första terminsposition ned med 2,65 dollar till 101,35, medan Brent sjönk 2,10 dollar till 122,77.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade på onsdagen att de amerikanska lagren av råolja steg med hela 9,0 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 2,5 miljoner fat.

Tisdagskvällens inofficiella lagerstatistik från American Petroleum Institute, visade på en uppgång i lagren av råolja med 7,8 miljoner fat.

"Det här var en väldigt stor lageruppbyggnad och marknaden reagerade" sade Todd Horwitz, chefstrateg på Adam Mesh Trading Group i New York, till Bloomberg News.

Spotpriset på guld fortsatte sin nedgång på onsdagen och sjönk med nästan 28 dollar till 1.618 dollar per uns i ljuset av en starkare dollar. Silvret tappade samtidigt drygt 1,44 dollar till 31,19.

Guldpriset har pressats av att juvelerare i Indien, världens näst största guldkonsument efter Kina, förlängt sin landsomfattandestrejk för den 19 dagen i rad på onsdagen.

Råoljan och framförallt guldet föll skarpt på tisdagskvällen efter att Fomc-protokollet visat att enigheten var större i mars än i januari om att inga ytterligare lättnadsåtgärder (som obligationsköp) behövs, såvida inte den amerikanska ekonomin försämras betydligt eller inflationen förblir under 2 procent.

På industrimetallmarknaden sjönk kopparterminen i London med 265 dollar till 8.359 dollar per ton.

Table


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?