1515

Räntor och valutor: Spanien sänker humöret

De oväntat hökaktiga signalerna i Federal Reserves protokoll på tisdagskvällen tyngde riskaptiten i öppningen och som ytterligare lök på laxen mötte sedan en spansk obligationsemission svag efterfrågan från investerare, vilket sänkte humöret ytterligare.

Räntorna i Europas kärna öppnade upp i spåren av amerikanska ränteuppgångar efter Fed-protokollet, men har sedan sjunkit tillbaka i förmiddagens allt surare klimat. I periferin utökades inledande ränteuppgångar i Spanien och Italien efter den spanska emissionen och euron försvagades ytterligare mot dollarn. Blickarna vänds nu mot räntebesked från ECB med efterföljande presskonferens med ECB-chefen Mario Draghi.

Den svenska kronan har försvagats mot både dollarn och euron samtidigt som svenska marknadsräntor vänt ned och sjunker 2-3 punkter. Den tioåriga statsobligationsräntan har sjunkit 2 punkter till 1,97 procent samtidigt som den tyska tioårsräntan handlas oförändrat till 1,81 procent.

Tisdagskvällens Fed-protokoll visade att majoriteten av Fomc-ledamöterna inte ser något behov av ytterligare lättnadsåtgärder såvida inte USA-ekonomin försämras och inflationen håller sig nära 2 procent. Detta sågs som hökaktigt efter Fed-chefen Ben Bernankes mer mjuka uttalanden under senare tid, som fått marknaden att hoppas på en tredje omgång kvantitativa lättnader, QE3. Marknadsreaktionerna blev också kraftiga på protokollet, med stigande USA-räntor, starkare dollar och sjunkande börser.

Mungiporna drogs sedan ned ytterligare på onsdag förmiddag efter att investerare var skeptiska till en spansk obligationsemission, den första sedan landet höjde sitt mål för årets budgetunderskott. Spanien sålda obligationer för 2,6 miljarder euro, i den lägre delen av det avsedda spannet på 2,5-3,5 miljarder euro. Dessutom var efterfrågan lägre och räntorna blev högre än vid närmast föregående emission i mars.

"Budskapet från dagens resultat är tydligt att investerare kan komma att kräva en högre riskpremie för att köpa spanska obligationer. Marknaden vill se de finanspolitiska konsolideringsåtgärderna implementerade och vill se att den ekonomiska bilden förbättras", sade Nick Stamenkovic, räntestrateg vid RIA Capital Markets i London, till Reuters.

Spanska räntor stiger med drygt 15 punkter som mest efter emissionen och italienska är upp drygt 10 punkter som mest. Den spanska tioårsräntan har stigit 15 punkter till 5,60 procent, den högsta nivån sedan i mitten av februari.

I statistikväg kom dock en positiv överraskning från euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn, som oväntat reviderades upp till definitiva 49,2 i mars från preliminära 48,7. Det innebar också en uppgång från 48,8 i februari. Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn sjönk till 49,1 i mars från 49,3 i februari. Preliminärt angavs 48,7.

För svensk del har det kommit ett par besked om tillståndet i tjänstesektorn, dels inköpschefsindex för mars och dels utfallsdata i form av tjänsteproduktion i februari.

Tjänsteproduktionen ökade med 1,3 procent jämfört med februari 2011 och steg med 0,4 procent jämfört med i januari. Nordeas ekonomer lät sig inte imponeras av den stigande tjänsteproduktionen, utan hänvisade uppgången på månadsbasis med en rekyl efter ett svagt januariutfall. Den senaste tremånadersperioden har tjänsteproduktionen sjunkit 0,5 procent.

Silf/Swedbanks tjänste-PMI sjönk till 52,6 i mars, från 54,1 i februari. Alla delindex föll i mars, utom leverantörernas leveranstider. Däremot skruvade tjänsteföretagen upp den planerade affärsvolymen för fjärde månaden i rad, och enligt Silf/Swedbank ser tjänsteföretagen positivt på konjunkturutsikterna det närmaste halvåret.

Danske Bank skriver upp sin BNP-prognos för i år till -0,5 procent från tidigare -1,4 procent i januariprognosen. För 2013 lämnas prognosen oförändrad på en tillväxt på 1,5 procent.

I Europa vänds nu blickarna mot räntebeskedet från ECB, klockan 13.45, opch den efterföljande presskonferensen med ECB-chefen Mario Draghis, klockan 14.30. Innan dess kommer tyska industriorder i februari, klockan 12.00, som väntas ha stigit 1,5 procent från i januari.

USA-räntorna tog ett rejält kliv uppåt efter Fed- protokollet för att sedan successivt sjunka tillbaka i onsdagens sura klimat med sjunkande börser i både Asien och Europa. Från svensk stängning på tisdagen har den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan stigit 8 punkter till 2,25 procent.

På onsdagens USA-agenda är det ADP-mätningen av den privata sysselsättningen och ISM-index för tjänstesektorn som utgör höjdpunkterna.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas ADP:s sysselsättning har ökat med 206.000 personer i mars, att jämföra med prognosen på en uppgång med 215.000 i privat sysselsättningen i fredagens officiella sysselsättningsrapport. Tjänste-ISM väntas ha sjunkit till 56,8 i mars från överraskande höga 57,3 i februari.

På valutamarknaden stärktes dollarn kraftigt efter att Federal Reserve släppte sitt protokoll på tisdagskvällen. Dollarn fortsatte sedan att stärktas mot euron efter den spanska emissionen och dollarn har vid lunchtid stärkts till 1:317 från 1:331 vid svensk stängning på tisdagen.

Euron tappade även mot yenen efter emissionen och yenen tog tog tillbaka en tidigare försvagning mot dollarn.

Den svenska kronan har från tisdagen försvagats 9 öre mot dollarn till 6:69 och 3 öre mot euron till 8:81.

Onsdag kl 11.50 (tisdag kl 16.15)

Table


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?